به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرمآباد، میزان بارشها در لرستان نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۵ درصد کاهش یافتهاست تا بار دیگر استان احتمال خشکسالی در این استان دور از انتظار نباشد.
این کاهش بارشها در لرستان بهطور مستقیم بر منابع آب سطحی و زیرزمینی تأثیر گذاشته و فشار بیشتری به کشاورزان و جوامع محلی وارد کردهاست.
یکی از پیامدهای اصلی کاهش بارشها، افزایش حجم روانابها در هنگام بارشهای شدید است. در سامانه بارشی که در ۱۳ تا ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ در لرستان رخ داد، حدود ۵۵.۴ میلیمتر بارش ثبت شد.
این روانابها که بهطور معمول بهسرعت بهسمت پاییندستها حرکت میکنند، نهتنها میتوانند باعث سیلابهای مخرب شوند بلکه از آنجایی که به زمین نفوذ نمیکنند، فرصت جذب آب به سفرههای زیرزمینی را از دست میدهند.
به گفته شیرزاد نجفی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، سامانه بارشی ۱۳ تا ۱۶ فروردینماه ۱۴۰۴ تنها در ظاهر فرصتی برای آبرسانی بود، اما در عمل، بیش از ۵۵ میلیمتر بارش در برخی شهرستانها ثبت شد که زمینهساز رواناب سنگین و سیلابیشدن مناطق متعددی شد.
او با ارائه دادههایی دقیق، بر این نکته تأکید میگذارد که از مجموع حدود ۹۸۵ میلیون مترمکعب بارش حاصل از سامانههای اخیر، ۶۰ درصد معادل ۵۹۱ میلیون مترمکعب تبدیل به رواناب شدهاست.
در این میان، تنها اگر ۱۰ درصد از رواناب تولیدشده با مداخلات مهندسی و بیولوژیکی آبخیزداری به زمین نفوذ کند، حدود ۵۹ میلیون مترمکعب به منابع آب زیرزمینی تزریق خواهد شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیرداری لرستان همچنین مدعی است حداقل ۶۰ میلیون مترمکعب از حجم سیلاب اخیر تنها با بهرهگیری از این عملیات کنترل شدهاست.
او در سخنان خود از اجرای طرحهای گسترده آبخیزداری در لرستان نیز سخن گفت و افزود که بیش از ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی تاکنون تحتپوشش این طرحها قرار گرفته و برای ۱.۲ میلیون هکتار دیگر نیز مطالعات لازم انجام شدهاست.
حوزه آبخیز شمال خرمآباد بهعنوان یک نمونه موفق مطرح و عملیات اجرایی در ۴۰ درصد از مساحت ۴۸ هزار هکتاری، منجر به کاهش محسوس شدت و دبی سیلابهای رودخانه خرمرود شدهاست.
اما این ارقام در حالی ارائه میشوند که بسیاری از مناطق شهری و روستایی لرستان، در برابر بارشهای پرحجم، همچنان آسیبپذیر باقی ماندهاند.
دادههایی که اگرچه ممکن است محل مناقشه باشند، اما پیام روشنی بهدنبال دارند: در غیاب سیاستهای پیشگیرانه و مهار منابع طبیعی، باران نعمت نیست، تهدید است.
انتهای پیام/ ۶۴۴
دیدگاهتان را بنویسید