×
×

اقتصاد بانک‌محور، زیر بار ریسک‌های سنگین

  • کد نوشته: 40129
  • ۱۷ اردیبهشت
  • 2 بازدید
  • ۰
  • دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان البرز گفت: در شرایط عدم قطعیت و غیرقابل پیش‌بینی بودن اقتصاد، شبکه بانکی به مکانی برای هضم ریسک‌های موجود در این حوزه تبدیل می‌شود.

    اقتصاد بانک‌محور، زیر بار ریسک‌های سنگین
    – اخبار استانها –

    به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، یوسفعلی مهرپویا، دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان البرز امروز در ارتباط تلفنی با برنامه رادیویی رهیافت در پاسخ به این سوال که «با توجه به دغدغه بسیاری از صنایع و تولیدات استان البرز در زمینه تأمین سرمایه در گردش و سرمایه ثابت، چه راهکارهایی برای تقویت این صنایع در استان پیش‌بینی شده است؟» گفت: بانک مرکزی به صورت سالانه سیاست‌هایی را تدوین می کند.

    وی عنوان کرد: اهداف کلان اقتصادی کشور در دو سطح تعریف می‌شوند؛ سطح نخست، برش عمومی است که در مقیاس ملی ابلاغ می‌شود و سطح دوم، برش بومی‌سازی شده است که بر اساس پیشنهاد مدیر هر استان و با در نظر گرفتن اقتضائات و اولویت‌های منطقه‌ای، تدوین و ابلاغ می‌شود. در سال جاری، حدود ۴۹ درصد هدف‌گذاری ما برای تأمین مالی بخش صنعت استان، متناسب با پیک اقتصادی آن است.

    دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان البرز با اشاره به اینکه بخش خدمات و بازرگانی نیز به صورت یکپارچه دیده شده اند، اظهار کرد: با توجه به پیشرفت‌های حاصل شده در حوزه‌های مختلف، نیاز به یک نوآوری یا اختراع در حوزه مالی که بتواند ضمن تأمین مالی، از خلق پول بی‌‌پشتوانه و تورم‌زا جلوگیری کند، به شدت احساس می‌شود. در چنین شرایطی، استفاده از ابزارهای نوین تأمین مالی می‌تواند راهگشا باشد.

    تعهد سرمایه‌پذیر به بازچرخانی سرمایه در محل خلق ثروت

    مهرپویا با اشاره به اهمیت این موضوع در راستای کاهش فشار بر منابع بانکی و با توجه به محدودیت‌های موجود افزود: به عنوان مثال، استفاده از اوراق گام، ابزارهای تأمین مالی الکترونیکی و سایر ابزارهای نوینی که در حال توسعه و بهره‌برداری هستند، می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. تأمین سرمایه به هر شکل ممکن، تعهد ماست و به طور طبیعی، اقتصاد ما بانک‌محور است و بخش عمده تأمین مالی بر عهده بانک‌ها قرار دارد.

    وی با بیان اینکه ضمن پذیرش نقش بازار سرمایه، نکته‌ای که کمتر به آن پرداخته می‌شود، تعهد سرمایه‌پذیر به بازچرخانی سرمایه در همان صنعت و محل خلق ثروت و ارزش است، خاطرنشان کرد: اگر به طور مداوم برای نوسازی، توسعه و استفاده از اهرم سرمایه دیگران تکیه کنیم، ارزش خلق شده نهایی چگونه و در کجا باید خود را نشان دهد؟ در این زمینه، اصطلاحی تحت عنوان نشتی در اقتصاد وجود دارد.

    مهرپویا با تاکید بر اینکه ما باید متعهد باشیم که ثروت خلق شده در یک محدوده جغرافیایی، در همان محدوده نیز بازچرخانی شود، اظهار کرد: این امر می‌تواند تا حدودی از بار مضاعف شبکه بانکی بکاهد و ارزش خلق شده در کشور مجدداً به مردم همان محدوده جغرافیایی بازگردد. در شرایط عدم قطعیت و غیرقابل پیش‌بینی بودن اقتصاد، شبکه بانکی به مکانی برای هضم ریسک‌های موجود در این حوزه تبدیل می‌شود.

    در زمینه خدمات نوین، کمی عقب‌تر هستیم

    دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان البرز با بیان اینکه با توجه به سهم ۹۵ درصدی شبکه بانکی در تأمین مالی، این نهاد عملاً خود را موظف به پذیرش و مدیریت تمامی ریسک‌های موجود در اقتصاد به عنوان آخرین حلقه این زنجیره می‌داند، اذعان کرد: تفاوت ما در این است که در برخی حوزه‌ها، به ویژه خدمات الکترونیک، تقریباً در مرز دانش قرار داریم اما در زمینه خدمات نوین، اندکی عقب‌تر هستیم.

    وی مطرح کرد: قدمت صنعت بانکداری به حدود چهار هزار سال قبل بازمی‌گردد، در حالی که عمر بازار سرمایه حدود ۴۰۰ سال است. در این چهار قرن، اختراعات قابل‌توجهی در بازار سرمایه به وجود آمده که از جمله آن‌ها می‌توان به قراردادهای آتی اشاره کرد. در صنعت بانکداری، اصول اساسی کماکان همان اصول چهار هزار سال پیش، یعنی جذب منابع و تخصیص آن‌ها، باقی مانده است.

    مهرپویا عنوان کرد: در این میان، ظرفیت‌ها و اعتباراتی نهفته که هنوز محصولی برای آن‌ها تعریف نشده است. فناوری می‌تواند ما را به سوی بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها سوق دهد، اما مسئله پذیرش ریسک همچنان پابرجاست. منصفانه بگویم شبکه بانکی به عنوان یک نهاد بی‌طرف، با ریسک‌های بسیار بزرگی مواجه بوده و به تنهایی در این حوزه پیش رفته است. البته ما نیز کاستی‌هایی داشته‌ایم.

    تمرکز بیشتر بر تأمین سرمایه ثابت

    دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان البرز با بیان اینکه گاهی اوقات تصمیماتی اتخاذ و منجر به آسیب‌هایی شده و نیازمند اصلاح هستند؛ این نواقص نیز مورد پذیرش ماست، مطرح کرد: اما برای سال جاری، با توجه به شرایط موجود، رویکرد ما علاوه بر تأمین سرمایه در گردش، تمرکز بیشتر بر تأمین سرمایه ثابت خواهد بود؛ چراکه در سال گذشته در این زمینه با محدودیت‌هایی مواجه بودیم.

    وی گفت: خواهش من از صاحبان صنایع این است که در صورت تأمین سرمایه ثابت، اولویت را بر واردات یا افزایش سطح فناوری قرار دهند و در بحث نوسازی نیز، سیستم‌ها را به سمت فناوری‌های روزآمد ارتقا بخشند. در خصوص تعدیل نیرو در واحدهای صنعتی و تولیدی، باید آسیب‌شناسی و عارضه‌یابی دقیقی صورت گیرد تا مشخص شود دلیل تعدیل نیرو صرفاً نقص در تأمین مالی بوده یا عوامل دیگری نیز در آن دخیل بوده‌اند؟

    دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های استان البرز بیان کرد: در ارتباط با نوع نگاه به اشتغال، ما تعاریفی در اقتصاد کلان و اقتصاد خرد داریم و ذیل اقتصاد خرد، بانکداری خرد نیز مطرح می‌شود. وظیفه نخست بانکداری خرد، آموزش فعالان اقتصادی است؛ به این معنا که ابتدا باید فرهنگ‌سازی صورت گیرد، سپس تأمین مالی انجام شده و در نهایت، منابع به سمت کسب‌وکارهای خرد و کوچک هدایت شوند.

    خلأ تسلط کافی صاحب بنگاه اقتصادی بر امور مالی

    مهرپویا افزود: ما این موضوع را در قالب تبصره‌ها پیگیری می‌کنیم و کار را پیش می‌بریم اما در حوزه دانش‌بنیان، به جنبه دانش مالی مدیران اجرایی و صاحبان کسب‌وکار توجه کافی نشده، درصورتی‌که یکی از شاخه‌های بسیار مهم دانش‌بنیان، تسلط کافی صاحب بنگاه بر امور مالی است. برای اینکه مهندسی مالی به شکل صحیح انجام شود و مجموعه دچار سوء سرمایه‌گذاری نشود، ورود به‌موقع به سرمایه ثابت در زمان نیاز ضروری است.

    وی گفت: این امر مستلزم درک صحیح این مفاهیم است، در غیر این صورت، علی‌رغم ورود منابع مالی، گردش صحیح آن در مجموعه تضمین نخواهد شد. تعداد قابل‌توجهی از بنگاه‌ها به دلیل این خلأ دچار آسیب می‌شوند و این آسیب به شبکه بانکی نیز بازمی‌گردد. گاهی در بررسی‌ها مشاهده می‌کنیم که تأمین مالی صورت گرفته و جریان ورودی منابع وجود داشته اما به دلیل سرمایه‌گذاری نادرست، بنگاه در ادامه فعالیت خود با مشکل مواجه شده است.

    انتهای پیام/

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *