×
×

گوشت داریم اما قاچاق می‌شود؟| وضعیت واقعی دام در کشور

  • کد نوشته: 42867
  • ۲۳ اردیبهشت
  • 3 بازدید
  • ۰
  • یک مقام صنفی گفت: کشور در تولید دام سنگین به خودکفایی رسیده و حتی انباشت دام در بهمن ماه رخ داد، اما قاچاق مانعی بزرگ برای بهره‌برداری از این ظرفیت است.

    گوشت داریم اما قاچاق می‌شود؟| وضعیت واقعی دام در کشور

    به گزارش نبض بازار نیاز سالانه کشور به گوشت قرمز حدود یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن برآورد می‌شود. با این حال، بخشی از این نیاز به‌دلیل گرانی گوشت داخلی از مسیر واردات با ارز ترجیحی ۲۸,۵۰۰ تومانی تأمین می‌شود.

    در سطح بازار، گوشت گوسفندی داخلی به قیمت‌های بین ۷۲۰ تا ۹۵۰ هزار تومان و گوشت گوساله داخلی با نرخ ۶۰۰ تا ۶۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد؛ در حالی‌ که قیمت گوشت گوسفندی وارداتی دولتی بین ۳۱۶ تا ۵۹۹ هزار تومان و گوشت گوساله منجمد وارداتی نیز در بازه ۳۷۵ تا ۳۹۵ هزار تومان عرضه می‌شود.

    توقف عرضه گوشت یارانه‌ای در فروشگاه‌ها

    در روزهای اخیر، عرضه گوشت گوسفندی وارداتی با نرخ ۵۹۹ هزار تومان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای متوقف شده و فقط بسته‌های ۲ کیلوگرمی به قیمت ۶۳۲ هزار تومان در برخی فروشگاه‌ها موجود است.

    واردات از برزیل و آرزوی خودکفایی

    در فروردین امسال وزیر جهاد کشاورزی بعد از حضور در اجلاس بریکس در برزیل اعلام کرد بخشی از گوشت مورد نیاز کشور از این کشور وارد می‌شود و تلاش برای دستیابی به برند گوشت حلال ادامه دارد. غلامرضا نوری قزلجه، معاون وزیر، ابراز امیدواری کرد که ایران با استفاده از ظرفیت‌های خود به مرحله صادرات گوشت برسد.

    تولید داخلی چقدر پاسخگوست؟

    طبق اعلام مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، در سال گذشته حدود ۱۰ میلیون رأس دام کشتار شده که نتیجه آن تأمین حدود ۴۰۰ هزار تن گوشت قرمز بوده است. این در حالی‌ست که تولید گوشت مرغ از محل ۱.۲ میلیارد قطعه مرغ به‌دست آمده است.

    دام مازاد؛ از بحران تا صادرات

    به گفته جواد آزاد، مدیر عامل اتحادیه سراسری صنعت دام‌پروران، در دام سنگین به خودکفایی رسیده‌ایم. او گفت: در بهمن‌ماه سال گذشته دام مازاد داشتیم، اما در حال حاضر این مشکل با صادرات حل شده است.

    وی افزود: قیمت دام سنگین از دی‌ماه تا اردیبهشت با افزایش ۲۹ درصدی و دام سبک با افزایش ۱۵ درصدی مواجه شد. از سوی دیگر، تولید دام سبک فصلی است و در برخی فصل‌ها با انباشت دام مواجه می‌شویم.

    ارز ۲۸,۵۰۰ تومانی؛ ریشه اختلاف قیمت

    آزاد با اشاره به اینکه ارزانی گوشت وارداتی به‌دلیل تخصیص ارز ترجیحی است، تصریح کرد: اگر همین یارانه به دامداران داخلی داده شود، تولید داخلی مقرون به‌صرفه می‌شود و مشکل دامپروری حل خواهد شد.

    کشتار زودهنگام، تهدیدی برای صرفه اقتصادی

    وی تأکید کرد: دامداران سال گذشته برای سود بیشتر، دام را دیرتر به کشتارگاه فرستادند تا وزن آن به ۶۰۰ کیلو برسد. این در حالی‌ است که زودکشی دام صرفه اقتصادی ندارد و تولید را به خطر می‌اندازد.

    مصوبه‌ای که اجرا نشد

    بر اساس مصوبه مجلس، قرار بود یک درصد تعرفه واردات نهاده‌های دامی برای حمایت از تولید گوشت داخلی تخصیص یابد اما به گفته آزاد، این منابع به‌موقع پرداخت نشد و اثرگذاری لازم را نداشت.

    قیمت نهاده‌ها، عامل افزایش هزینه تولید

    افزایش قیمت نهاده‌هایی مانند سبوس گندم که قیمت آن از ۶ هزار به حدود ۱۲ هزار تومان رسید، باعث افزایش بهای تمام‌شده تولید گوشت شد. آزاد گفت اگر شرایط محیطی مناسب باشد و گردش مالی دامدار تأمین شود، می‌توان در یک فصل به خودکفایی دام سبک رسید.

    خروج برخی اقلام از لیست کالاهای اساسی

    در حالی‌که هنوز گوشت قرمز تأثیر مستقیم بر امنیت غذایی دارد، معاون بازرگانی وزارت جهاد اعلام کرد که برخی اقلام مانند گوشت گرم و تخم‌مرغ نطفه‌دار از لیست کالاهای اساسی خارج شده‌اند. این اتفاق مشابه سال گذشته درباره حبوبات رخ داد که منجر به گرانی شدید شد؛ به‌گونه‌ای که قیمت هر کیلو لوبیا چیتی در اردیبهشت امسال به ۵۴۰ هزار تومان رسید.

    قاچاق دام مازاد به خارج

    در پایان سال گذشته، یکی از فعالان بازار گوشت قرمز گفت بخشی از دام مازاد به‌جای عرضه رسمی، از کشور قاچاق شد. موضوعی که زنگ خطر برای تعادل بازار و امنیت غذایی کشور به‌حساب می‌آید.

    منبع مهر

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *