×
×

روایت مردی که اشرافیت را کنار زد/بازخوانی یک تجربه حکمرانی

  • کد نوشته: 46918
  • ۳۱ اردیبهشت
  • 5 بازدید
  • ۰
  • به مناسبت سالگرد شهادت حجت الاسلام ابراهیم رییسی، رئیس جمهور خستگی‌ناپذیر و خدوم جمهوری اسلامی ایران نکاتی در شخصیت و منش و نیز اقدامات و رویکردهای دولت ایشان مرور می‌کنیم.

    روایت مردی که اشرافیت را کنار زد/بازخوانی یک تجربه حکمرانی
    – اخبار استانها –

    به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، به مناسبت سالگرد شهادت حجت الاسلام ابراهیم رییسی، رئیس جمهور خستگی‌ناپذیر و خدوم جمهوری اسلامی ایران نکاتی در شخصیت و منش و نیز اقدامات و رویکردهای دولت ایشان مرور می‌کنیم.

    نمونه سیاستمدار اخلاقی

    ایشان با خودسازی و سرمایه اخلاقی وارد عرصه سیاست و قدرت شدند. عرصه سیاست و قدرت به گونه‌ای است که گاهی سیاسیون را به رفتارهای ماکیاولیستی برای کسب مقاصد سیاسی و کسب قدرت بیشتر و تخریب و حذف رفقا و پیروزی در کارزارهای انتخاباتی وسوسه می‌کند. فرهنگ سیاسی کشور طی سالیان از بداخلاقی‌های برخی مسئولان ارشد کشور چه در دوران مناظرات چه در دوران مسئولیت ضربات اخلاقی خورده بود و این بداخلاقی‌ها در اخلاق عام جامعه اثر می‌کند. رفتار و گفتار حاکمان کیفیت رفتار و کفتار جامعه را متاثر می‌کند . مسئولانی که به دروغ، تخریب، افشاگری، تهمت، افترا، پرخاش و تحقیر رقبا خود متوسل می‌شوند قطعاً این صفات و رزایل اخلاقی را در جامعه شیوع می‌دهند و قبح خط قرمزهای اخلاقی برای مردم ریخته می‌شود.

    گفتار و بیان می‌تواند باعث تنش و نارضایتی در جامعه و عصبانی شدن مردم شود و با حاشیه‌سازی و انرژی و تمرکز ملی را هدر بدهد و بازی‌های سیاسی و قبیله ای فضای کشور را از مسائل اصلی دور کند. اما شهید رئیسی به‌طور شاخص و برجسته چه در دوران رقابت‌های سیاسی اخلاق را فدای کسب قدرت نکردند و چه در دوران مسئولیت تقوا ورزیدند و اخلاق اسلامی را در همه شرایط و فشارها و با وجود زخم زبان‌ها رعایت و در نتیجه از دینداری و اخلاق جامعه محافظت کرد. مردم را گروگان اهداف سیاسی نگرفت و نارضایتی‌ها را اهرم فشار سیاسی نکرد. خلاف برخی مسئولان که گفتار و رفتار آنها باعث ضربه و وهن نظام بود، اخلاق ایشان آبرو برای نظام بود . لذا اخلاق اسلامی ایشان تبدیل به سرمایه اجتماعی نظام شد و در نهایتاً صداقت و صفات برجسته اخلاقی ایشان منتج به تشییع باشکوه ایشان و تقویت سرمایه اجتماعی نظام جمهوری اسلامی در دوران تهدید و طمع دشمن برای ضربه به کشور بود و شهادت و تشیع مردمی ایشان نیز سپر بلای کشور شد. 

    مبارزه با اشرافیت

    شهید رئیسی غرور کاذب نداشت و از مسئولیت ریاست جمهوری و دولت، اشرافیت‌زدایی کرد و سرمایه اجتماعی نظام و انقلاب را که به‌واسطه عملکرد دولت قبلی آسیب دیده بود، در مسیر احیا و ترمیم قرار داد. به شدت خاکی، مردمی، متواضع و در میان مردم و برای مردم امیدآفرین بود. اشرافیت نسبت به مردم بی‌تفاوت و نگاه بالا به پایین دارد و نیازی به ارتباط مستقیم با مردم نمی‌بیند، الویت و وقت و گوش خود را بیشتر در خدمت اقلیت و خواص و اشراف می‌گذارد و آنها را مهم و منشا اثر و تغییر می‌داند و مردم را فقط خدمت گیرنده و منفعل و کم توان و نه عاملان ثبات و ستون‌های دین و جامعه و عاملان تغییر و پیشرفت کشور و دریای ظرفیت و استعداد نمی‌بیند. بنابراین شهید رئیسی با اشرافیت‌زدایی از نهاد دولت و ریاست جمهوری دوباره الویت را به مردم داد؛ همچنان که دیدیم سیستان و بلوچستان در الویت قرار گرفت، استاندار ویژه و کاندید وزارت منصوب کرد، حق‌آبه سیستان بعد دهه‌ها در سطح ریاست جمهوری اظهار نظر و مسئله دولت و در نتیجه مسئله رسانه‌ها و مسئله ملی شد، مشکلات مردم استان مسئله شد و در میدان، ایشان و دولت در استان حضور و اقدام داشتند.

    عقلانیت و واقعیت‌گرایی در مدیریت بحران

    شهید رئیسی در یکی از بحرانی‌ترین ادوار تاریخ معاصر از نظر اقتصادی و به‌ویژه بحران جهانی و ملی سلامت عمومی یعنی پاندمی کرونا قبول مسئولیت کرد. در زمان تحویل دولت به ایشان در کشور روزانه ۷۰۰ نفر بر اثر کرونا فوت می‌کردند؛ ۵۰ هزار بیمار در روز شناسایی و ۲۰ هزار بیمار بستری می‌شدند و ۸ هزار نفر نیز در بخش‌های ویژه بستری بودند و از سوی دیگر ۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی و ۷۰۰ میلیون دلار تعهدات از دولت‌های گذشته ؛ اما شهید رئیسی با واقعیت‌گرایی و بیان اینکه تولید داخل برای تامین نیاز کشور کافی نیست، شخصاً با رئیس جمهور چین برای تأمین واکسن مذاکره کرد و جلسات ستاد ملی کرونا گاهی دو بار در هفته تشکیل می‌شد و ظرف مدت سه ماه، کرونا در کشور کنترل شد و جان هزاران نفر را نجات دادند.

    عقلانیت و واقعیت‌گرایی در سیاست خارجی و اقتصادی

    عقلانیت را به جای ایدئولوژی‌های افراطی غربگرا در سیاست خارجی و اقتصادی بازگرداندند. عقل حکم می‌کند کشورهای همسایه را بر کشورهایی که با آنها در تخاصم و جنگ ترکیبی، سابقه کودتا و حمله نظامی و استعماری هستیم ترجیح بدهد و ساختن رابطه کمی و کیفی چند بعدی امنیتی، اقتصادی و فرهنگی با آنها را الویت سیاست خارجی قرار دهد. به ویژه که این کشورها از نظر فرهنگی دینی, تاریخی, زبان و اجتماعی بسیار به ایران نزدیک هستند و نیز با توجه به جمعیت و نیز سطح نیازمندی به ویژه آسیای میانه و جنوب آسیا, طرفیت اقتصادی ویژه‌ای برای تحریم‌شکنی ایران هستند. لذا یا این عقلانیت و محوریت اقتصاد مقاومتی به‌عنوان عقلانیت اقتصادی روابط با همسایگان را بر روابط با استعمار اولویت بخشید و در مقابل استعمار، طیف عملکردی مذاکره، مقاومت و بازدارندگی را راهبرد قرار داد. همچنین با الحاق ایران به پیمان شانگهای و گروه بریکس قدم بزرگی برای تنفس اقتصادی کشور و تحریم‌شکنی ایران برداشت.

    ریل‌گذاری تحول اقتصادی

    شهید رئیسی ریل‌گذاری تحول ساختاری اقتصاد بیمار ایران را انجام داد و در دام تحریم‌ها متوقف نشد. سرمایه‌گذاری خارجی را به دو برابر سال برجام افزایش داد. شفافیت اقتصادی را به‌عنوان یک اقدام ساختاری انجام داد. سامانه صدور مجوزها برای بهبود فضای کسب و کار به عنوان یکی از گلوگاه‌های رشد اقتصادی و اشتغال در کشور راه‌اندازی کرد.

    دولت شهید رئیسی مراکز صنعتی کشور که طی دو دهه خصوصی‌سازی آسیب دیده بودند و جامعه کارگری به‌عنوان ستون‌های تولید و رشد اقتصادی دچار نارضایتی و فشار و آسیب شده بودند دوباره احیا کرد و احیا کارخانجات را جزو الویت‌های سیاست اقتصادی قرار داد و همچنین با افزایش تاریخی و بی‌سابقه ۵۷ درصدی حقوق کارگران در دولت ایشان، در جهت بهبود معیشت کارگران به عنوان قشر بزرگی و مولد در جامعه اقدام عملی و عدالت‌محور انجام داد.

    گام‌های بزرگ در عدالت اجتماعی

    در دوران مسئولیت شهید رئیسی با نگاه و رویکرد الویت مردم بر خواص و تلاش برای تحقق عدالت اجتماعی گام‌های بزرگی به‌ویژه در حوزه سلامت برداشته شد. ارکان عدالت اجتماعی آموزش و سلامت است. در دولت ایشان با رایگان شدن درمان هشت میلیون کودک زیر هفت سال در مراکز دولتی گام بزرگ در محافظت از نسل آینده و تعمیق عدالت در سلامت رخ داد. همچنین ۱۲ میلیون نفر از دهک یک تا پنج به رایگان بیمه شدند و جمعیت تحت پوشش بیمه سلامت به بیش از چهل میلیون نفر رسید. همچنین یکی از حرکت عدالت‌محور دوران ایشان حمایت از بیماران صعب‌العلاج بود که به علت هزینه‌های هنگفت و دوران طولانی بیماری باعث هزینه‌های کمرشکن و فقر خانواده‌های بیماران می‌شود که با تاسیس و تقویت و تخصیص منابع مالی و پوشش ۱۰۷ بیماری اعم از سرطان، دیابت، هموفیلی و … گامی ارزنده برای حمایت از اقشار دردمند جامعه برداشته شد. این اقدامات عدالت‌محور در حوزه‌های اصلی عدالت اجتماعی چون دوران کودکی و گسترش بیمه پایه و هزینه‌زدایی از بیماری‌های صعب‌العلاج الگوی سیاستی نمونه‌ای برای تحقق عدالت اجتماعی توسط دولت‌ها است.

     توجه ویژه به سیستان و بلوچستان:

    شهید رئیسی استان سیستان و بلوچستان را تحریم‌شکن و در اولویت توسعه قرار داد و به توسعه این خطه شتاب بخشید. مسائل مسکوت استان از جمله حق‌آبه هیرمند را به مسئله ملی تبدیل کرده و آب، سلامت و راه را در اولویت خود و دولت قرار داد و سفرهای استانی و نیز تعیین استاندار ویژه و در طراز ملی اراده فراتر از شعار برای توسعه و پیشرفت استان را نشان داد. 

    تمرکز بر خدمت و دوری از حاشیه

    شهید رئیسی در طول دوران مسئولیت فرصت را غنیمت دید و با تمرکز ویژه برای حل مسائل کشور شب و روز نمی‌شناختند و درگیر حواشی و تخریب‌ها نشد و به الگوی صداقت و تعهد و تلاش برای کارگزاران کشور تبدیل شد و‌ روحیه امید و تلاش را به جای انفعال و انتظار به جامعه تزریق کرد.

    با وجود تخریب و زخم زبان‌ها و گستره مشکلات خرد و کلان و جهانی، ملی و استانی، متمرکز بر مسائل اصلی کشور و مردم، در تلاش و تحرک مستمر در سطوح مختلف باقی ماند و فرصت خدمت را غنیمت شمرده و با تلاش بی‌وقفه و سفرهای مداوم، مردم ایران، به‌ویژه مردم استان‌ها و مناطق مرزی را امیدوار کرد و نور امید را زنده نگه می‌داشت و برای همه مسئولان و کارگزاران کشور الهام بخش و الگو بود و با شهادت خود در راه خدمت به چهره‌ای نمونه و تاریخی برای تعهد و خدمت تا پای جان تبدیل شد.

    ان‌شاءالله روح بلند ایشان با امام رضا علیه السلام محشور شود و همه ما بتوانیم همانند ایشان، آنچه در توان داریم برای خدمتگزاری انجام دهیم و هر جا هستیم مخلص، پرتلاش و امیدآفرین باشیم.

    رئیس جمهور رییسی عزیز، خدانگهدار.

    مجتبی جهان تیغ 

    انتهای پیام/

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *