×
×

گازوئیل سه‌نرخی، کاتالیزور رشد «شبریز» در بورس

  • کد نوشته: 46966
  • ۳۱ اردیبهشت
  • 2 بازدید
  • ۰
  • پالایش نفت تبریز با تولید محصولات یورو ۵، مالکیت پتروشیمی تبریز و موقعیت استراتژیک صادراتی، در کنار مصوبه هیئت وزیران در خصوص نرخ گازوئیل، می‌تواند به گزینه‌ی جذاب سهامداری بدل شود.

    گازوئیل سه‌نرخی، کاتالیزور رشد «شبریز» در بورس

    اقتصاد آنلاین – مینا یوسفی: هیئت وزیران تغییر نرخ گازوئیل را به صورت سه‌نرخی مصوب کرد، به‌گونه‌ای که قیمت سهمیه‌ای همچنان باقی بماند. اما یک نرخ نیمه‌یارانه‌ای به عنوان نرخ دوم و یک نرخ آزاد به عنوان نرخ سوم، برای گازوئیل تعیین شد.

    البته میزان نرخ‌های جدید و زمان اجرای این مصوبه هنوز اعلام نشده است. این خبر در نیمه دوم به بازار مخابره شد و سبب تقاضای قوی صنعت پالایش و فراورده‌های نفتی شد، به‌طوری که شاهد صف خرید نماد‌های پالایشی، سهم‌های وابسته‌ای مثل شستا، پارسان و صندوق پالایش و اهرمی‌هایی که در پرتفوی خود وزن پالایشی خوبی دارند، بودیم.

    تغییر در سهمیه بندی گازوئیل یا بنزین یا افزایش نرخ آن در واقع به نفع دولت می‌شود و دولت یارانه‌ی کمتری پرداخت می‌کند و کسری بودجه‌ی کمتری را متحمل می‌شود. اما تغییر در سهمیه‌بندی یا افزایش نرخ فرآوده‌های نفتی مثل گازوئیل یا بنزین، به نفع پالایشی‌ها نیز تمام خواهد شد.

    چرا که دولت هر چقدر بتواند از محل فروش فرآورده‌ها در داخل و خارج منابع بیشتری را کسب کند، فشار کمتری به پالایشگاه‌ها در نرخ گذاری نفت و فرآورده‌ها می‌آورد و جریان وجود نقد صنعت پالایشی نیز بهبود پیدا می‌کند.

    چشم انداز سودآوری و عملکرد شرکت پالایش نفت تبریز

    پالایش نفت تبریز در سال ۱۳۵۶ در جنوب غربی تبریز تاسیس شد و انجام عملیات پالایش و فرآوری نفت خام و سایر هیدروکربورها، همچنین ساخت فرآورده‌های نفتی مانند بنزین از عمده‌ترین فعالیت‌های شرکت پالایش نفت تبریز هستند.

    شبریز با ظرفیت حدود ۱۱۰ هزار بشکه در روز، بنزین با استاندارد یورو ۵ و گازوئیل با محدوده گوگرد ۵۰۰ تا ۲۵۰۰ PPM تولید می‌کند. نفت خام سبک مصرفی شرکت از میادین نفت غرب کارون و دزفول شمالی و مارون تامین می‌شود.

    سهامدار اصلی سهم، نفت و گاز پارسیان است. سهامداران عمده دیگر بانک صادرات، پالایش یکم و سرمایه‌گذاری سامان ایرانیان و هامون سپاهان هستند.

    بیشترین وزن محصولات در شبریز، به نفت گاز مربوط است که حدود ۳۷ درصد را به خود اختصاص داده است. ۲۲ درصد نفت کوره و ۲۰ درصد بنزین، ۱۱ درصد وکیوم باتوم و ۱۰ درصد سایر محصولات می‌باشد.

    سودآوری شبریز به شدت به عوامل کلان اقتصادی و سیاسی، مانند قیمت نفت خام، نرخ خوراک پالایشگاه‌ها و نرخ ارز، وابسته است. شرکت پالایش نفت اصفهان در حال حاضر p/e ۸ واحد را دارد و انتظار عملکرد ۱۲ ماهه خوب برای سهم می‌رود.

    p/e آینده‌نگر سهم ۴.۵ است و تحلیلگران ۴۹۹ ریال سود را برای سال ۱۴۰۴ برآورد کرده‌اند. حاشیه سود شرکت در ۴ سال اخیر ۸ تا ۱۰ درصد در نوسان بوده است.

    شبریز مالک نیمی از پتروشیمی تبریز است که عملکرد خوبی رقم زده است و پیش بینی تحلیلگران برای سال ۱۴۰۴ سهم ۲۲۲ ریال است. شرکت پتروشیمی تبریز که فعالیت‌های طراحی و مهندسی آن در نیمه دوم سال ۱۳۶۸ و عملیات نصب آن در سال ۱۳۷۱ آغاز گردید، بزرگ‌ترین شرکت شمال‌غرب کشور با ظرفیت تولید اسمی ۸۷۰ هزار تن پلیمر شامل پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن، پلی‌استایرن، ABS و سایر محصولات جانبی هیدروکربوری است. پتروشیمی تبریز محصولات خود را تحت لیسانس معتبرترین شرکت‌های جهانی تولید می‌کند و سالانه حدود ۴۵۰ هزار تن محصول قابل فروش و عرضه به مشتریان دارد.

    با توجه به موقعیت استراتژیک شرکت پتروشیمی تبریز و نزدیکی به دروازه‌های اروپا، بخش قابل توجهی از فرآورده‌های این شرکت به کشور‌های اروپایی، حوزه بالکان، آسیای جنوب شرقی به ویژه چین و نیز کشور‌های آفریقایی صادر می‌شود.

    نمودار شبریز و چشم انداز آتی سهم

    نمای لگاریتمی و تعدیلی شبریز نشان می‌دهد سناریوی شمارش به صورت یک فلت بوده و در کف قیمت ۱۰۰۰ تومان در آبان ۱۴۰۳ روند صعودی جدیدی شکل گرفته که ادامه دار است.

    سه ریز موج از الگوی صعودی پیش رفته که ما فعلا ABC نامگذاری کردیم که سایکل صعودی ترکیبی است. از محدوده مقاومتی ۲۸۰۰-۳۰۰۰ تومان اصلاحی موقت برای شکل گیری موج X نیاز است که سهم را به حمایت ۲۳۵۰-۲۴۰۰ تومان می‌رساند و مجدد برای بخش دوم صعودی کسب انرژی می‌نماید.

    هدف ثانویه بخش دوم ترکیبی الگو، در بازه ۶ ماهه آتی ۳۵۰۰ تومان دنبال می‌شود که فیبوی مهم قیمتی نیز هست.

    گازوئیل سه‌نرخی، کاتالیزور رشد «شبریز» در بورس

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *