قیمت دلار در ماههای گذشته بیشترین تاثیر را از اخبار سیاسی و حواشی مذاکره میان ایران و آمریکا بر سر مسائل هستهای گرفته است. در فضایی که به اعتقاد معاملهگران، اخبار وضوح مشخصی نداشت قیمت دلار به راحتی در منطقه ۱۰۰ هزار تومانی پیشروی کرد.
با این حال، قیمت دلار روز دوشنبه تحت تاثیر اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در خصوص مذاکره مستقیم با ایران، کاهشی شد و به کریدور ۹۰ هزار تومانی سقوط کرد. این ریزش با پالسهای مساعدی از سوی ایران در خصوص مذاکره با آمریکا در عمان تقویت شد.
اکنون برای فعالان بازارهای مالی این سوال مطرح است که آیا روند نزولی قیمت دلار ادامه دارد؟ در صورتی که ایران و آمریکا به توافقاتی دست پیدا کنند قیمت دلار تا چه مقدار توان کاهش دارد و در صورتی که خبری از توافق نشود، این اسکناس با چه قیمتی معامله خواهد شد؟
فردین آقابزرگی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با تجارتنیوز به این سوالات پاسخ داده است؛ در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید.
کاهش قیمت دلار، طلا و سکه موقتی است
*با توجه به اهمیت اخبار مربوط به مذاکرات هستهای و تاثیر آن بر بازارهای مالی ایران، پیشبینی شما در خصوص روند قیمت دلار چیست؟
در صورتی که توافقات به صورت اصولی انجام شود، طبیعتا شوک منفی به بازار وارد میشود. به شخصه معتقدم این مذاکرات به نتیجه مطلوبی که اغلب فعالان اقتصادی توقع دارند نخواهد رسید؛ اما با فرض توافق، در یک مقطع خاص و کوتاه، نرخ ارز، طلا و سکه کاهش پیدا خواهد کرد.
*چرا کاهش قیمتها را موقتی میدانید؟
به این علت که متغیرهای کلان اقتصادی کشور، مانند نرخ رشد اقتصادی، نرخ رشد نقدینگی، حجم نقدینگی، تورم و سایر مولفههای اقتصادی حاکم، با توافق تغییری نمیکند و هیچ توافقی ارزش پول ملی را در مقابل سایر ارزها رشد و قدرت قابل توجهی نمیدهد. باید توجه کنید که ما در زیرساختها و توسعههای اقتصادی کار خاصی انجام ندادهایم که انتظار داشته باشیم با یک امضا همه این متغیرها دگرگون شود!
کف قیمت دلار ۸۰ هزار تومان است
*در صورتی که توافق حاصل شود، کاهش قیمت دلار را تا چه سطحی پیشبینی میکنید؟
توافق، شوک مقطعی به بازارها وارد میکند و در اثرگذارترین شرایط، مثلا دلار شاید تا کانال ۸۰ هزار تومان پایین بیاید؛ اما بلافاصله مانند قطعنامه ۵۹۸ روند صعودی ارزها و کاهش ارزش پول ملی را به همراه خواهد داشت. باید در نظر داشته باشید با ثابت بودن شرایط اقتصادی و سیاستهای اقتصادی فعلی دولت، سیر صعودی قیمت دلار بعد از تنزل احتمالی روزهای آینده، قابل پیشبینی است.
نقش بانک مرکزی در کنترل بازارها کمرنگ شده است
*شما معتقدید که سیاستهای اقتصادی مشکل اصلی است؛ آیا سیاستهای اخیر بانک مرکزی تاثیری بر بازار ارز داشتهاند؟
آنچنان که آثار روانی مسائل برون مرزی نظیر مذاکرات، برجام یا اظهار نظرهای تند در مورد مخاصمات و جنگ بر بازارهای مالی اثرگذار است به مراتب سیاستهای بانک مرکزی اثر کمتری دارد. این یک واقعیت است که بانک مرکزی قدرت و صلابت دهههای گذشته را برای کنترل بازار ارز ندارد. این نهاد در گذشته با ارزپاشی بازار را کنترل میکرد اما الان شرایط متفاوتی دارد و کمترین نقش را در کنترل نوسانات دارد.
بازار ارز توافقی همان ارز دولتی گذشته است
*به نظر شما سامانه نیما و بازار متشکل ارزی توان تامین نیاز واقعی بازار را دارند؟
سامانه نیما یا ارز توافقی، سهمیهای است و نرخ ارز در آن اختلاف قیمتی زیادی با بازار آزاد دارد. فروشندگان ارز هم به راحتی و با میل این ارزها را در اختیار نمیگذارند. معمولا در گروههای مالی یک صنعت و شرکت، ارز را خودشان به مصرف میرسانند؛ زیرا میدانند این نرخ ارز با بازار آزاد تفاوت قیمتی زیادی دارد و باید برای تامین منابع و کالای مورد نیازشان نرخ بالاتری بپردازند. بنابراین نقش موثری ندارد و صرفا همان ارز دولتی گذشته تلقی میشود.
منبع:
تجارت نیوز
سارا سمیع شمس
دیدگاهتان را بنویسید