به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، در شرایطی که دشمنان با بهرهگیری از شبکه گسترده رسانهای، نوجوانان و جوانان ما را هدف قرار دادهاند و تلاش میکنند با القای سبک زندگی غربی، هویت فرهنگی و دینی کشور را دستخوش تغییر کنند، ضرورت ایجاب میکند تا تمامی نهادهای فرهنگی، اجتماعی و دینی در مقابله با این تهاجم نرم، همکاری و همافزایی مؤثری داشته باشند.
در این میان، ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد به عنوان یکی از ارکان مهم و تأثیرگذار فرهنگی، نقش ویژهای در صیانت از ارزشهای اسلامی، ارتقای سطح بینش دینی جوانان و هدایت فعالیتهای فرهنگی در مسیر صحیح ایفا میکند. استان البرز با دارا بودن حدود ۸۰۰ مسجد شاخص و بیش از ۴۰۰ کانون فرهنگی هنری مسجد، بستر قابلتوجهی برای فعالیتهای فرهنگی و تربیتی جوانمحور فراهم کرده است.
در همین راستا، خبرنگار تسنیم از کرج گفتوگویی را با حجتالاسلام والمسلمین کاظم شکری، مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان البرز ترتیب داده است تا درباره اقدامات، ظرفیتها و چالشهای پیش روی این کانونها اطلاعات بیشتری را به دست آوریم. این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
در سال گذشته چه اقداماتی در این مجموعه انجام شده است؟
کانونهای فرهنگی هنری مساجد با ساختاری گسترده، نقش مهمی در ترویج فرهنگ قرآن و ارزشهای دینی ایفا میکنند. اجرای طرح «هر مسجد، پایگاه قرآن» و حرکت بهسمت ساخت مساجد قرآنی، از برنامههای محوری این کانونها بهشمار میرود.
برپایی محافل انس با قرآن، کرسیهای تلاوت و برگزاری جشنهای قرآنی، از ارکان اصلی فعالیتهای قرآنی در این کانونهاست که با هدف تعمیق آموزههای قرآنی در بین اقشار مختلف بهویژه نسل جوان اجرا میشود. علاوه بر این، حوزه فرهنگی نیز یکی دیگر از بخشهای مهم کانونهای مساجد است.
لازم است برنامهریزی برای اجرای فعالیتهای فرهنگی مؤثر و هدفمند در بستر مساجد، با مشارکت فعال مردم و نخبگان فرهنگی انجام شود. دروازه ورود به این کانونها، هنر است و جذب مخاطب، بهویژه نسل نوجوان و جوان، عمدتاً از طریق ابزارهای هنری صورت میگیرد.
گروههای سرود و نمایش مساجد، از نمونههای بارز استفاده از ظرفیت هنری در جذب و پرورش استعدادهای فرهنگی هستند. در حوزه نمایش، جشنواره و دورههای آموزشی شبستان هنر برنامه ریزی شده و در سال گذشته با حضور اساتید برجسته تئاتر کشور آموزشهایی ارائه شد.
ما به دنبال تربیت هنرمند متعهد به انقلاب و آرمان های انقلاب هستیم. از جمله آخرین فعالیتهای این ستاد میتوان به حضور در نمایشگاه قرآن کریم اشاره کرد که در آن، ضمن برپایی غرفه تخصصی کانون، مسئولیت توزیع افطاری نیز بر عهده این نهاد بود.
برگزاری هفدهمین دوره جشنواره قرآنی مدهامتان در البرز، از دیگر اقدامات شاخص کانون بوده که نقش مؤثری در ترویج فرهنگ قرآنی در میان نوجوانان و جوانان ایفا کرده و برگزاری مسابقات فوتسال ویژه مساجد استان البرز نشاندهنده توجه کانون به فعالیتهای ورزشی و ایجاد فضای پرنشاط در بستر مسجد است.
کانون فرهنگی هنری مساجد استان البرز در جشنواره رسانهای ابوذر حضوری فعال داشت و با تولید محتوا و مشارکت در فرآیند اجرایی، نقش خود را در حوزه رسانهای ایفا کرد. همزمان با جشنواره لالهها، برنامهریزی لازم برای بازدید رایگان نمازگزاران مساجد از نمایشگاه مربوطه انجام شده است.
در مسیر انجام فعالیتهایتان با چه چالشها و موانعی مواجه هستید؟
کانونهای فرهنگی هنری مساجد، در جذب و تخصیص اعتبارات با ضعفهایی مواجه است. مساجد با ۵ میلیون تومان اعتبار، سه شب افطاری برپا میکنند. اگر حمایتها افزایش یابد، اقدامات خوبی رقم خواهد خورد. این مجموعه با چالشهای مالی، تجهیزات و منابع انسانی مواجه است.
با وجود گذشت بیش از یک دهه از اهدای امکانات به کانونهای فرهنگی هنری مساجد شهر کرج، تاکنون بخش قابل توجهی از تجهیزات و امکانات بهروز نشدهاند. استاندار البرز در خصوص واگذاری اموال مازاد دستگاههای اجرایی دستوراتی را صادر کرده اما دستگاههای اجرایی، اموال مازاد خود را در اختیار کانونهای فرهنگی هنری مساجد قرار نمیدهند.
اغلب این اموال در انبارها خاک میخورد و در حال فرسودگی هستند. برخی دستگاهها در این زمینه همکاری خوبی دارند اما همکاری بعضی از آنها به شدت ضعیف است. شایسته است از همکاری صمیمانه ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر امور اجتماعی استانداری، جبهه فرهنگی هنری انقلاب اسلامی، صداوسیما و ادارهکل آموزش و پرورش البرز در پیشبرد اهداف کانونهای فرهنگی هنری مساجد قدردانی شود.
در این میان، صداوسیمای استان البرز با تغییر رویکرد مثبت خود، تعامل بسیار خوبی با کانونها برقرار کرده و نقش مؤثری در انعکاس برنامهها و فعالیتهای فرهنگی هنری مساجد ایفا کرده است. در سالهای گذشته، ورود کانونهای فرهنگی هنری مساجد به آموزشوپرورش و مدارس دشوار بود، اما اکنون این تعامل بهمراتب آسانتر شده است.
با این حال، برخی دستگاهها متناسب با بودجه و امکانات خود، نتوانستند انتظارات موجود را برآورده کنند. مدیریت شهری کرج علیرغم تعامل و همکاری مثبت، با توجه به منابع و ظرفیتهای در اختیار، میتواند نقش پررنگتری در حمایت از فعالیتهای فرهنگی ایفا کند.
در خصوص جشنواره قرآنی مدهامتان توضیح دهید؟
جشنواره قرآنی مدهامتان که ویژه کانونهای فرهنگی هنری مساجد است، در مرحله استانی با هدف ترویج فرهنگ قرآن و شناسایی استعدادهای قرآنی، در ۱۲ رشته قرآنی و در دو گروه سنی زیر ۱۵ سال و بالای ۱۵ سال برای دختران و پسران برنامهریزی شد و ۵۱۸ شرکتکننده در آن حضور یافتند.
بخش آقایان در محل دفتر امامجمعه کرج و بخش بانوان در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) برگزار شد و شرکتکنندگان در فضایی معنوی به رقابت پرداختند. جشنواره قرآنی مدهامتان با ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، فرصتی است برای مشارکت مساجد در عرصه قرآنی.
در این جشنواره، مساجد بهصورت تیمی شرکت میکنند و هر مسجد نمایندگانی در بخشهای مختلف مانند قاری قرآن، حافظ قرآن، ترتیل قرآن، موذن و دیگر افراد مرتبط با قرآن کریم دارد. همچنین، کرسیهای تلاوت قرآن به مساجدی که خواهان برگزاری این جلسات باشند، اهدا میشود.
کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز در این راستا به احیای جلسات سنتی قرآن کریم پرداخته و علاوه بر آن، گروههای سرود و نمایش را نیز برای یک جنسیت خاص (مردان یا زنان) تشکیل میدهند. هدف از اجرای این طرحها ترویج فرهنگ قرآن و ایجاد بسترهای نوین برای آموزش و تلاوت قرآن در مساجد است.
ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان البرز در ماه مبارک رمضان چه اقداماتی داشت؟
۶ بسته عملیاتی در راستای ارتقای فعالیتهای قرآنی و فرهنگی در مساجد ایجاد شد. بسته اول با عنوان «زندگی با آیهها» شامل طرحهای مختلفی است که به ترویج قرآن و آموزههای آن میپردازد. این بسته شامل طرح مسجد بهعنوان پایگاه قرآنی، جز خوانی قرآن کریم، مسابقه قرآنی مدهامتان، طرح «زندگی با آیهها»، جلسات تفسیر قرآن و تلاوت سورههای مختص شب قدر است.
بسته دوم با عنوان «برگزاری بزرگداشتها و مراسمات» به برگزاری رویدادهای مذهبی و فرهنگی میپردازد. این بسته شامل برگزاری شبهای قدر، میلاد امام حسن مجتبی (ع)، ولادت حضرت خدیجه (س) و حضور فعال در راهپیمایی روز قدس بوده و بسته سوم نیز با هدف ترویج کتاب و کتابخوانی طراحی شده است.
ماه مبارک رمضان، ماه دعا، نیایش و قرآن است و در این ماه توجه ویژهای به ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی نیز معطوف و برنامههایی همچون شرکت در مسابقات کتابخوانی سراسری، اجرای طرح «شنبههای کتاب» که در آن امام مسجد کتابی را معرفی کرده و به توضیح محتوای آن میپردازد، برگزاری نمایشگاههای کتاب، برگزاری جلسات کتابخوانی جمعی و همچنین اهدای کتاب به مساجد اجرا شد.
بسته چهارم با عنوان «مواسات و همدلی» شامل برگزاری سفرههای کریمانه در مساجد، دیدار با خانواده شهدا، تکریم خادمان مساجد، مشارکت در پویش «ایران همدل» و شرکت در اهدای خون است و بسته پنجم با عنوان «تولیدات رسانهای و انعکاس در خبرگزاریها» به تولید محتوای رسانهای مرتبط با فعالیتهای قرآنی و فرهنگی مساجد میپردازد.
بسته ششم تحت عنوان «مسجد، کانون شاد» از پایان ماه شعبان آغاز شد که شامل برنامههایی همچون غبارروبی مساجد، تکریم مساجد، مهمانی مساجد، استفاده از ظرفیت تیمهای قرآنی مدهامتان، تحویل سال در مسجد، جشن روزهاولیها و نشستهای تربیتی بود.
مسجد محور بسیاری از اقدامات است و اهمیت آن بر هیچکس پوشیده نبوده و اهمیت مدرسه نیز کمتر از مسجد نیست. طرح مسجد، مدرسه و منزل، با عنوان سه میم، به عنوان یک طرح ملی در راستای تربیت درست فرزندان، با همکاری وزارت کشور، فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزشوپرورش و ورزش و جوانان در سال گذشته اجرا شد.
در این طرح، ۲۵ مسجد شاخص به عنوان مجری برنامهها حضور داشتند و ۸۰۰ دانشآموز در آن شرکت کردند. برخی مساجد مسئولیت پوشش چهار مدرسه را بر عهده داشتند و امسال در تلاش هستیم تا حضور بیشتری از مساجد در این طرح صورت گیرد.
پس از مشارکت مساجد در این طرح، تعداد نمازگزاران و حاضران در مساجد افزایش و آسیبهای اجتماعی در مدارس کاهش یافت. این نتیجه مطلوبی بود که حاصل شد و امسال نیز این طرح با قوت ادامه خواهد یافت. جوانان و نوجوانان بسیاری سئوالات و شبهات دارند و وظیفه ماست که به این پرسشها پاسخ دهیم و آنها را راهنمایی کنیم.
در راستای تکریم و حمایت از نیازمندان چه اقداماتی صورت گرفته است؟
پس از کرونا، توجه به نیازمندان نیز افزایش یافت. در سال گذشته، با کمک خیرین، حدود هشت تن گوشت به نیازمندان اهدا و بیش از یک هزار بسته گوشت در چهار مرحله توزیع شد و این روند امسال نیز ادامه دارد. مساجد با همکاری خیرین و مشارکت مردم، تعداد بستههای گوشت را افزایش دادند و تعداد اهدایی به هر مسجد نیز بستگی به تعداد محرومان هر منطقه داشت.
در تمامی مساجد به نیازمندان کمکرسانی صورت میگیرد. طرح قربانی در اول هر ماه قمری اجرا میشود و مساجد معمولاً یک یا دو گوسفند قربانی میکنند و گوشت آن بین نیازمندان توزیع میشود. ماه محرم نیز ماه رونق مساجد است و برنامههای متنوعی در این ایام اجرا میشود.
حضور در پیادهروی اربعین و اعزام زائرین و برپایی ۹ موکب در مسیر، از جمله اقدامات صورت گرفته است. در تلاش هستیم تا موکبهای موجود را حفظ کنیم، هرچند که امسال به دلیل شرایط مالی سختتر است، اما در نظر داریم موکبهای فرهنگی را گسترش دهیم و خادمان فرهنگی را نیز اعزام کنیم.
دبیرخانه هماهنگی جشنهای کرامت بر عهده کانون فرهنگی هنری مساجد است و در تلاشیم تا جشنهای دهه کرامت از لحاظ کمی و کیفی افزایش یابد. در سال گذشته، بیش از یک هزار برنامه به مناسبت دهه کرامت برگزار شد. کانونهای فرهنگی هنری مساجد کاروان پیادهروی برای زیارت امام رضا (ع) را نیز برگزار میکند.
بعضی از برنامهها ابلاغی از سوی کشور و برخی دیگر برنامههای بومی هستند که بهمنظور جذب جوانان و نوجوانان به مساجد برگزار میشوند. در حوزه هنر، فعالیتهایی مانند تشکیل گروههای سرود و نمایش و در حوزه قرآن، ایجاد پایگاههای قرآن در مساجد، برگزاری لیگ مساجد محلات و مسابقات ورزشی و کلاسهای مختلف مانند خیاطی و خوشنویسی انجام میشود.
هماهنگی با ارگانها جهت برگزاری این برنامهها و کلاسها در اولویت قرار دارد. همچنین در حال پیگیری برای استفاده از ظرفیتهای ورزشی استان هستیم، هرچند که متأسفانه هزینههای ورزشی در شهر کرج بالاست. در سایر شهرها همکاری خوبی با شهرداریها صورت گرفته است.
در بحث اکران فیلمهای سینمایی، با همکاری انجمن سینمای جوان و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز، اکران فیلمها با هزینه اندک در مساجد انجام میشد. در سال گذشته، ۲۰ سینمای سیار در مناطق کمبرخوردار با همکاری انجمن سینمای جوان برپا شد.
برای اجرای شعار سال که توسط مقام معظم رهبری تعیین شده، برنامهریزیهای لازم صورت گرفته است. در سال گذشته، چالش همت در مناطق حاشیهنشین، به ویژه در دو منطقه حصار و سهرابیه، برگزار شد. اجرای این برنامه بهصورت دوره آموزشی و با هدف ایجاد کسب و کار صورت گرفت.
در این طرح، مبلغ دو میلیون ریال به شرکتکنندگان پرداخت میشد تا با این مبلغ کارآفرینی کنند. در صورتی که موفق به ایجاد کسب و کار میشدند، مبلغ ۵۰ میلیون ریال دیگر دریافت میکردند. در هر منطقه، بیش از ۱۰۰ نفر در این طرح پذیرفته شدند.
فلسطین یکی از مسائل مهم جهانی است. در این رابطه چه پیامی برای رژیم صهیونیستی دارید؟
رهبر معظم انقلاب فرمودند که ما هیچ نیروی نیابتی در منطقه نداریم و این رژیم صهیونیستی است که نیروی نیابتی استکبار است. ایشان وعده داده بودند که رژیم صهیونیستی ۲۵ سال آینده را نخواهد دید و بیشک چنین اتفاقی خواهد افتاد و رژیم صهیونیستی از جهان محو خواهد شد اما جنایاتش فراموش نمیشود.
جمهوری اسلامی ایران با تمامی کشورهای دنیا روابط دوستانه دارد. در صورتی که با کشوری مذاکره نمیکند، این تصمیم به دلیل آن است که منافع کشور اجازه چنین اقدامی را نمیدهد. ایالات متحده آمریکا نیز به دنبال منافع خود است و نه صرفاً مذاکره و پایبند به اصول و توافقات مذاکرهای نیست.
امام خمینی (ره) فرمودند که «فلسطین مسئله اول جهان است» و امروز شاهد اجرای این فرمایش هستیم و بر همه ماست که نقش خود را به بهترین نحو ایفا کنیم. کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان البرز در این راستا نقش خود را به خوبی ایفا و برنامههای مختلفی را برگزار کرده است.
از جمله این اقدامات میتوان به پویش نصب پرچم فلسطین که در آن ۳۰۰ پرچم نصب شد و همچنین طرح مدرسه فلسطین که با مشارکت بیش از یک هزار نفر اجرا شد اشاره کرد. این طرح در راستای مبارزه با تبلیغات مسموم علیه فلسطین با همکاری قرارگاه خاتمالانبیا و با حضور ۸۰ مبلغ دینی اجرا شد.
در راستای اجرای بیانات مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از جبهه مقاومت، به ویژه لبنان و فلسطین، این مجموعه نقشآفرینی کرد. استقبال مردم از این حرکت بینظیر و حماسهآفرین بود. از جمله مشارکتهای مردم میتوان به اهدای طلا، یک دستگاه خودروی تیبا از طرف یک جانباز، نذر درآمد درخت گردو و اهدای لباس اشاره کرد.
این مشارکتها نشاندهنده همبستگی و حمایت قوی مردم از جبهه مقاومت است. مردم همواره پای کار انقلاب بوده و همچنان پایدار ماندهاند. کوتاهی در این زمینه از مسئولین است و باید قدر این ملت شریف و فداکار را بدانیم. باید به مردم اعتماد کنیم و در خدمت آنان باشیم. ایرانیان مردمانی بینظیر هستند که همواره در کنار انقلاب ایستادهاند و ما نیز باید در کنار مردم بایستیم.
گفتوگو: امیررضا خروطی
انتهای پیام/
دیدگاهتان را بنویسید