×
×

از مرمت ظرف سفالی تا ساماندهی محوطه تل آجری تخت جمشید

  • کد نوشته: 32401
  • ۲ اردیبهشت
  • 0 بازدید
  • ۰
  • مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان فارس از مرمت ظرف سفالی منقوش (دیس) لعابدار دوره ایلخانی در موزه پارس شیراز خبر داد.

    از مرمت ظرف سفالی تا ساماندهی محوطه تل آجری تخت جمشید
    – اخبار استانها –

    به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، محمد ثابت اقلیدی در حاشیه بازدید از موزه پارس شیراز گفت: پروژه حفاظت و مرمت اشیای سفالی لعابدار خزانه موزه پارس در دست انجام است که در سال گذشته هفت اثر سفالی لعابدار مرمت شد و از جمله آن‌ها ظرف سفالی لعابدار ایلخانی است که در آزمایشگاه و کارگاه مجموعه ارگ کریم‌خانی مراحل حفاظت و مرمت آن به پایان رسید.

    مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان فارس افزود: سفال‌های منقوش ایلخانی نه‌تنها از جنبه هنری، بلکه از نظر تاریخی و فرهنگی نیز ارزشمند هستند و در موزه‌های معتبر نگهداری می‌شوند.

    وی بیان کرد: اثر شامل یک عدد ظرف (دیس) منقوش لعابدار است که در گذشته به قطعات متعدد و کوچکی تبدیل شده و همچنین مرمت غیر اصولی آن در گذشته ظاهر اثر را مخدوش کرده بود که ابتدا مستندنگاری و سپس مراحل پاکسازی مکانیکی و شیمیایی شامل برداشتن الحاقات و برچسب‌های آسیب‌رسان و برداشتن بخش‌های بازسازی و وصالی شده پیشین بود و همچنین وصالی مجدد و موزون‌سازی و تثبیت نهایی آن انجام شد.

    ثابت اقلیدی ادامه داد: در آزمایشگاه و کارگاه ارگ کریم خانی ادامه مراحل ساماندهی، حفاظت و مرمت اشیای موزه پارس از جمله سکه‌ها و اشیای سفالی و فلزی با همکاری امین اموال موزه و توسط کارشناس حفاظت و مرمت اشیا خانم محتشم در دست انجام است.

    تپه پوستچی، قصرابونصر و برم دلک شیراز ساماندهی می‌شوند

    مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از انعقاد قرارداد پژوهشی با دانشگاه هنر شیراز به منظور اجرای طرح مطالعاتی «شیراز کهن» با هدف تهیه دستورالعمل‌های پژوهشی، حفاظتی و ساماندهی سه اثر تاریخی ارزشمند شهر شیراز تپه پوستچی، قصر ابونصر و برم دلک خبر داد.

    محمد ثابت اقلیدی گفت: این طرح که به مدت ۱۴ ماه اجرا خواهد شد، گامی مهم در راستای توسعه پایدار گردشگری و معرفی پیشینه غنی فرهنگی دشت شیراز است.

    وی افزود: شیراز به عنوان یکی از کانون‌های تمدنی ایران، از دوران پیش از تاریخ تاکنون، نقش مهمی در شکل‌گیری فرهنگ و تمدن ایرانی داشته است و بسیاری از آثار تاریخی این منطقه نیازمند مطالعات جامع و ساماندهی علمی هستند.  

    ثابت اقلیدی با بیان اینکه طرح «شیراز کهن» به دنبال تهیه برنامه‌ای منسجم برای حفاظت، معرفی و بهره‌برداری هوشمندانه از این ظرفیت‌های تاریخی است، گفت: اهداف کلیدی این طرح، ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی، توسعه پژوهش‌های باستان‌شناسی و معرفی ارزش‌های فرهنگی این محوطه‌ها به عموم مردم است. همچنین این پروژه می‌تواند با ایجاد فرصت‌های شغلی و جذب گردشگر به رشد اقتصادی منطقه کمک کند.

    وی انعقاد قراردادهای پژوهشی با دانشگاه‌ها را نمادی از تعهد نهادهای علمی و اجرایی به حفظ میراث ملی دانست و افزود: نتایج این پژوهش می‌تواند الگویی برای توسعه مبتنی بر میراث فرهنگی در سایر شهرهای استان فارس باشد.

    مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس همچنین با تأکید بر ضرورت اجرای این طرح، افزود: حفاظت از این آثار، نه تنها هویت تاریخی شیراز را تقویت می‌کند، بلکه مسیر را برای توسعه صنعت گردشگری هموار خواهد ساخت.

    ثابت اقلیدی گفت: طرح «شیراز کهن» به عنوان یک پروژه زیربنایی، می‌تواند چهره فرهنگی شیراز را در سطح ملی و بین‌المللی بیش از پیش پررنگ کند.

    مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در ادامه سخنان خود گفت: پایگاه داده اطلاعات مکانی گردشگری و سرمایه‌گذاری استان فارس به‌روزرسانی و در مدار بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

    وی بیان کرد: این طرح توسط اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس با هدف ساماندهی و بروزرسانی اطلاعات گردشگری و سرمایه‌گذاری استان در قالب یک قرارداد پژوهشی با یک شرکت دانش‌بنیان تهیه و تدوین شده است.

    ثابت اقلیدی گفت: در راستای تدوین پایگاه داده‌ای جامع و بروزرسانی، این طرح علاوه بر مستندسازی دقیق وضعیت کنونی، شناسایی چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی گردشگری فارس را نیز در دستور کار دارد.

    مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس افزود: اطلاعات گردآوری‌شده نقش مهمی در تدوین راهکارهای بهبود عملکرد و ارتقای سطح کیفی خدمات گردشگری ایفا خواهد کرد. با تدوین یک پایگاه داده جامع، امکان تحلیل‌های آماری و جغرافیایی به منظور برنامه‌ریزی‌های راهبردی و تصمیم‌گیری‌های آگاهانه در زمینه سرمایه‌گذاری فراهم می‌شود.

    ثابت اقلیدی ادامه داد: هدف نهایی این طرح، ایجاد یک بستر مستحکم برای توسعه گردشگری و جذب سرمایه‌گذاری‌های جدید از طریق ارتقای شفافیت و دسترسی به اطلاعات معتبر می‌باشد.

    وی افزود: طرح جامع گردشگری استان فارس در سال ۱۳۹۲ تهیه شد و اکنون لازم است تا زیرساخت‌های اطلاعاتی این طرح با روش‌های جدید بروزرسانی شود. اطلاعات گردشگری و سرمایه‌گذاری به صورت پراکنده در اسناد و مدارک اداره کل، مراجع ذی‌صلاح، مالکان و بهره برداران تأسیسات گردشگری موجود است که عدم یکپارچگی و بروز نبودن این داده‌ها، مانع از دسترسی به تصویر واقعی و جامع از ظرفیت‌ها، چالش‌ها و فرصت‌های موجود شده است.

    مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس بیان کرد: عدم وجود یک پایگاه داده متمرکز، باعث شده تا تحلیل‌های آماری و جغرافیایی به‌درستی صورت نگیرد و برنامه‌ریزی‌های استراتژیک در جهت جذب سرمایه‌گذاری و بهبود خدمات گردشگری با مشکلات جدی مواجه شود. علاوه بر این، نبود سیستم‌های سازمان‌یافته جهت گردآوری اطلاعات در کنار فعالیت‌های میدانی و تهیه فرم‌های آماری، شناسایی مشکلات و پتانسیل‌های واقعی منطقه را دشوار ساخته و از تدوین راهکارهای عملی در جهت بهبود وضعیت فعلی جلوگیری می‌کند، لذا نیاز مبرمی به ساماندهی، به‌روزسانی و یکپارچه‌سازی این اطلاعات احساس می‌شود تا بتوان از بستر داده‌ای جامع برای تدوین سیاست‌های بهینه، تحلیل دقیق وضعیت و برنامه‌ریزی راهبردی در حوزه گردشگری و سرمایه‌گذاری بهره برد.

    ثابت اقلیدی با بیان اینکه این طرح در راستای رفع نقاط ضعف موجود و ایجاد بستر شفاف برای تصمیم‌گیری‌های استراتژیک ضروری است، گفت: این پژوهش با تلفیق منابع اطلاعاتی متنوع (اسناد اداری، داده‌های می‌دانی، فرم‌های آماری و مصاحبه‌های هدفمند) و استفاده از ابزارهای تحلیلی پیشرفته اطلاعات مکانی، رویکردی نوین در تدوین پایگاه داده اطلاعات مکانی گردشگری ارائه می‌دهد.

    وی همچنین گفت: نوآوری در این تحقیق از دو منظر قابل توجه است؛ نخست استفاده همزمان از روش‌های کمی و ابزارهای دیجیتال برای ساماندهی و تجزیه و تحلیل اطلاعات؛ دوم ارائه چارچوبی یکپارچه جهت بهبود شفافیت و دسترسی به داده‌ها در فرآیند تصمیم‌گیری‌های استراتژیک است.

    ساماندهی مسیر دسترسی به محوطه تل آجری تخت جمشید

     مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس از ساماندهی مسیر دسترسی به محوطه تل آجری مجموعه جهانی تخت جمشید خبر داد.

    محمد ثابت اقلیدی در حاشیه بازدید از تخت جمشید با بیان این خبر گفت: این پروژه به منظور تسهیل بازدید گردشگران از محوطه تل آجری طراحی و در مرحله عقد قرارد داد است.

    مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس افزود: در این مسیر ابتدا زیر ساخت آن شامل مخلوط‌ریزی و کوبیدن، لبه‌گذاری است و مسیر بازید گردشگران به عرض ۲ متر و طول ۳۰۰ متر با تایل‌های بتنی اجرا خواهد شد.

    ثابت اقلیدی با توجه به اینکه سهولت دسترسی به این محوطه تاریخی با هدف بازدید گردشگران ضروری است، گفت: اعتبار ساماندهی مسیر دسترسی به محوطه تل آجری مبلغی بالغ بر ۲ میلیارد و ۵۳۰ میلیون تومان است.

    وی ادامه داد: محوطه باستانی معرو ف به تَل آجری در فاصله سه کیلومتری شمال غربی تخت جمشید در محل معروف به باغ فیروزی قرار دارد که این محوطه باستانی در سال ۱۳۸۵ با شماره ۱۵۵۳۰ در فهرست میراث ملّی کشور به ثبت رسید.

    ثابت اقلیدی با بیان اینکه پارسه شکوهمندترین شهر ایران باستان دارای دروازه ای زیبا همطراز با دروازه بابل بوده است، گفت: این دروازه در کهن‌ترین بخش شهر در فاصله سه کیلومتری غرب کاخ‌های تخت جمشید واقع است. کیفیت ساخت هنری، حجم، ابعاد فنی و روش ساخت بنا برابر با دروازه ایشتار بابل فاخر است. این دروازه در مسیر کاخ‌ها و بناهای سلطنتی بخش کهن شهر در همان آغاز عصر هخامنشی بنا شد.

    انتهای پیام/۴۲۴

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *