به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، کیوسک مطبوعاتی یا همان دکه روزنامه فروشی همواره به عنوان نهادهای فرهنگی در سطح شهر عمل کردهاند و این نوع کیوسکها، برای فروش روزنامه، مجلات، و سایر محصولات فرهنگی مانند کتاب و نوشتافزار در نقاط مختلف شهرپیش بینی شده است. دکههای روزنامه فروشی بهترین ظرفیت برای ارتقاء فرهنگ عمومی بویژه فرهنگ مطالعه هستند تا بتوانند ضمن تامین درآمد مناسب برای خود، در چرخه اطلاع رسانی نیز موثر باشد و بدینوسیله نقش اصلی آنها احیاء شود.
به توجه به بالا بودن هزینههای اجاره مغازه در سطح شهر، بسیاری از افراد توان مالی کافی برای اجاره مغازه و فعالیت در حوزه کسب و کار خود را ندارند که در این راستا شهرداری در بخشهای مختلفی از شهر در میادین و یا پارکها، مکان مشخصی را برای استقرار دکهها و کانکسهای پیش ساخته تعیین میکند و با اجارههای کمتر در اختیار متقاضیان قرار میدهد. البته در دکههای روزنامه فروشی برای ارائه خدمات مطلوبتر به مشتریان در کنار محصولات فرهنگی نیز فروش تنقلات و نوشیدنیها هم انجام میشود تا هم خدمات بیشتر و کامل تری به مردم ارائه شود و هم برای صاحبان دکهها نیز توجیه اقتصادی به همراه داشته باشد.
این دکهها در دل شهر اخبار روز را مخابره میکنند و رهگذران علیرغم اینکه حتی بخواهند روزنامهای بخرند، با خواندن تیتر صفحات اصلی روزنامهها نسبت به برخی از وقایع روز در سطح کشور و شهر آگاهی پیدا میکنند. همچنین، کارکرد و نقش مهم دیگری که دکههای روزنامهفروشی ایفا میکنند نیز در جذب مخاطب برای رسانهها است و نشریات همواره به این موضوع واقف بودهاند.
حال با توجه به اینکه دکههای روزنامه فروشی اهمیت و نقش مهمی دراشاعه فرهنگ مطالعه و افزایش سطح آگاهی و اطلاعات مخاطبین ایفا میکنند؛ شهرداری اراک اخیرا و در یک اقدام عجولانه به تمامی دکههای مطبوعاتی و غیر مطبوعاتی اعلام کرده است که ظرف سه روز آینده تمامی دکهها در سطح اراک جمع آوری میشود.
این در حالیست که باجههای مطبوعات سطح شهر اراک هر کدام به تنهایی بالغ بر ۲۰ سال سابقه در امر توزیع و پخش نشریات دارند و به عنوان مبلمان فرهنگی شهر توانستهاند هرچند اندک سهم موثری در بالا بردن سطح سواد رسانهای و سرانه مطالعه مردم داشته باشند؛ در یک اقدام نامتعارف، با اخطارهایی که در نهایت بی مهری توسط شهرداری اراک تحت عنوان تخلیه صادر شده است، مواجه شوند.
این اقدام شهرداری علاوه بر ضربه مهلک به فرهنگ مطبوعات این شهر، موجب بیکاری چندین خانواده و به طبع آن حدود ۵۰۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم که درگیر این کار هستند نیز خواهد شد، قطع به یقین حذف این کیوسکها در شرایط نا بسامان اقتصادی و وضعیت بد معیشتی مردم، نه تنها آسیب جدی به این قشراز جامعه میرساند بلکه اقدام مناسبی در جهت ساماندهی مبلمان شهری نخواهد بود.
توزیع و پخش روزنامه با دوچرخه تا کیوسک مطبوعاتی
با توجه به اهمیت موضوع و تصمیم شهرداری اراک در سرنوشت صاحبان دکههای روزنامه فروشی نیز خبرنگار تسنیم به این مسئله ورود کرده و در گفتوگو با روزنامه فروشان سطح شهر پای درد و دل آنها نشست، سجاد حسین آبادی دکه روزنامه فروشی میدان حافظیه شهر اراک در خصوص فعالیت چندین ساله خود اینگونه به خبرنگار تسنیم گفت: سجاد حسین آبادی هستم و ۳۱ سال در حوزه مطبوعات این استان فعالیت میکنم، و اگردقیقتر بخواهم بگوییم دقیقا دو سال بعد از شروع فعالیت من روزنامه ایران در شهر اراک به چاپ رسید.
وی افزود: سال اولی که در حوزه مطبوعات مشغول به کار شدم دکه روزنامه فروشی به این شکل و شمایل وجود نداشت و تمام کار توزیع وپخش روزنامهها را با دوچرخه انجام میدادم، توزیع روزنامه از خیابان سردشت تا کارخانه آرد مینایی، از خیابان طالقانی، رودکی، شریعتی، ملک، خیابان امام(ره)، همه و همه با دوچرخه انجام میشد، مشتری داشتم که از من روزنامه خرید و استخدام بانک تجارت شد و شاید دهها بار از من تشکر کرده که سبب این کار خیرشما بودی تا آگهی استخدام به دستم رسید، که این جایگاه و ارزش کار مطبوعات را نشان میدهد.
یک مدیر در شهرداری میگوید شهر ما مطبوعات نمیخواهد
حسین آبادی تصریح کرد: روزنامههای اداره کل ارشاد، شهرداری و ۳۳ سازمان دیگر را من توزیع میکردم حتی هنوز فاکتورهای آن زمان موجود است، این در حالیست که مدتی بعد از فعالیت من در حوزه روزنامه فروشی شهرداری اعلام کرد که به افرادی مثل شما که فعال هستید دکه میدهیم و ۲۰ سال است که من این دکه را از شهرداری اجاره کردهام، در این مدت بیست ساله ما هیچ گونه سد معبر و مزاحمتی برای شهروندان نداشتیم اما امروز که یک نفر در شهرداری که مسئولیت گرفته میگوید شهر ما مطبوعات نمیخواهد و به اسم سازماندهی میخواهند دکههای روزنامه فروشی سطح شهر اراک را جمع آوری کنند.
دکهدار میدان حافظیه اراک ادامه داد: عمر من در این راه صرف شده، از ۷ صبح باید دنبال روزنامه باشم و تا ساعت ۱۲ شب در دکه کار کنم تا بتوانم خرج زندگی را تامین کنم اما هنوز مستاجرام و حتی بیمه هم نداریم، اگر الان قرار باشد ما به تصمیم شهرداری احترام بگذاریم چگونه باید خرج زندگی و زن و بچه خود را در بیاورم، درآمدی که در این دکهها داشتیم آنقدری نبوده که الان بتوانیم جایی دیگر از شهر مغازه اجاره کنیم و یا کاسبی دیگری راه بیاندازیم. اگر امروز به همان مسئولی که ما را الزام میکند دکه خود جمع کنیم بگویند بعد از ۳۰ سال خدمت باید بدون هیچ دریافتی و بیمه در خانه استراحت کند این کار را انجام میدهد؟
شهرداری مسئول جانمایی دکههای روزنامه فروشی در گذشته بوده است
وی افزود: ما با شهرداری صحبت کردیم اما متاسفانه اصلا به حرف ما گوش نکردند، به ما میگویند شما خلاف کردید و معابر و پیاده رو را گرفتید در حالی که همان زمان که شهرداری این دکه را در اختیار ما قرار داد جانمایی از سوی شهرداری انجام شد و ما هیچ نقشی در تعیین مکان استقرار دکه نداشتیم، حتی از ما خواستند که خودمان سازه را بسازیم، این دکهها در ابتدای تحویل هیچگونه انشعابی نداشتند و با پیگیریهایی که داشتم از اداره برق کنتور گرفتیم اما به نام سازمان زیبا سازی ثبت شده است.
اخطاریه تخلیه ۲۴ ساعته برای ما صادر کردند
حسین آبادی تصریح کرد: الان به من گفتند تا یکشنبه فرصت دارید که تخلیه کنید و اخطاریه تخلیه ۲۴ ساعته برای ما صادر کردند و افتخاری فرد سرپرست سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی اراک به ما گفته اگر دکه را جمع نکنید خودمان نسبت به جمع آوری کیوسکها اقدام میکنیم، بنابراین از مسئولان استان، استاندار مرکزی، نماینده ولی فقیه عاجزانه درخواست داریم که به فریاد ما برسند.
شهرداری به اسم سد معبر میخواهد ما را از نان خوردن بیاندازد
دکه دار محله راهزان اراک با اشاره به اقدام شهرداری اراک برای جمع آوری دکه های مطبوعاتی اظهار کرد: امین الله اوغلو هستم، ۳۱ سال کار مطبوعاتی وفروش روزنامه انجام میدهم و الان ۷۰ سال سن دارم، تمام عمر خودم را در این راه گذاشتم و هیچ حرفه و فنی بلد نیستم.
وی افزود: از قبال این دکه دو خانوار نان میخورند و یک دختر معلول دارم که ۴۰ سال است که معلولیت داردو تحت پوشش سازمان بهزیستی است، این دکه را شهرداری به ما داده است و حتی جای این دکه از سمت شهرداری مشخص شده اما الان میگویند سد معبر است و میخواهند ما را از نان خوردن بیاندازند.
با ۷۰ سال سن و داشتن یک فرزند معلول چطور باید خرج خانواده را در بیاورم؟
اوغلو تصریح کرد: شهرداری دستور تخلیه ۲۴ ساعته برای دکه داران صادر کرده است و الان هیچ جایگاهی برای ما در نظر نگرفتند و من با ۷۰ سال سن باید چطور خرج خانواده را در بیاورم؟ خواهش ما از مسئولان این است که به موضوع رسیدگی کنند.
اوایل دهه ۸۰ با نظرمساعد مسئولان وقت در این مکان اقدام به گذاشتن باجه نمودم
خالقی دکه دار میدان نماز با اشاره به اقدام شهرداری اراک برای جمع آوری دکه های مطبوعاتی اظهار کرد: اینجانب احمد خالقی مدت ۲۵ سال در امر فروش و توزیع مطبوعات فعالیت دارم، در اوایل دهه ۸۰ با نظرمساعد مسئولان وقت در این مکان اقدام به گذاشتن باجه نمودم که تازه متاهل شده بودم، با تلاش و علاقه خاصی که داشتم توانستم بیشترین فروش و تیراژ نشریات را داشته باشیم.
وی افزود: در سال ۹۰ با خواسته مسئولان وقت، اقدام به تعویض باجه نمودم و با نظر و طراحی خودم اقدام به ساخت باجه جدید کردم که به گفته تمام مشتریان و حتی رهگذران بهترین و شیکترین کیسوسک مطبوعات در کل کشور میباشد، من به نوبه خودم خوشحال بودم که هر چند کوچک توانستهام مبلمان فرهنگی شهرم و سطح سرانه مطالعه مردم شهرم و آگاهی سیاسی مردم از اوضاع نقش داشته باشم.
ما هر آنچه که شهرداری خواست سمعا و طاعتا بودیم اما این تصمیمات عجولانه برای چیست؟
خالقی بیان کرد: امسال که نزدیک به سه دهه فعالیت در این حیطه دارم و دارای ۲ فرزند و مستاجر میباشم شهرداری در اقدامی عجیب اخطاریهای تحت عنوان تخلیه برای من صادر نموده است، ما هر آنچه که شهرداری خواست سمعا و طاعتا بودیم. اما برای چه با تصمیمات عجولانه سبب دلخوری من و خانواده من، مشتریان و همشهریان من میشوید، من شهرم، وطنم و رهبرم را دوست دارم. از تمام کسانی که در این موضوع دخیل هستند این خواهش را داریم که به موضوع ما رسیدگی کنند.
دکههای روزنامه فروشی سالیان سال پلی بودند بین مردم و اخبار
دکه دار خیابان دانشگاه با اشاره به اقدام شهرداری اراک برای جمع آوری دکه های مطبوعاتی اظهار کرد: مگر میشود در جهت حفظ مولفههای فرهنگی یک شهر و جامعه قدم برداشت ولی نسبت به ارکان وجودی آن بی تفاوت بود، چه برسد به اینکه دنبال حذفشان رفت. درست است که با توجه به پیشرفتها و تغییرات روزافزون تولید و انتشار اخبار و وقایع از کانالها و ابزارهای بهروز امروزی سرعت و سیرجدیدی داشته، ولی پشت کردن به بازوهای قدیمی و نوستالژی که در ذهن و عقبه فرهنگی جامعه و مردم حک شده قدمی در راستای حدف مولفههای فرهنگی جامعه است.
وی افزود: شاید برای عدهای سنگین باشد ولی اذهان عامه مردم هنوز هم در خاطرشان هست که در دهه پنجاه و شصت همین دکههای روزنامه فروشی بودند که اخبار اقتصادی و جنبش مردمی را در روزهای حفقان به گوش مردم عادی جامعه میرساندند، همین کیوسکهایی که محلی برای جابه جایی اخبار و واگویههای اقتصادی مردم بودند با چه منطقی میشود این را از ذهن افراد و جامعه پاک کرد و از بین برد؟
دکه دار خیابان دانشگاه تصریح کرد: دکه روزنامه فروشی یک نام و یک لقب و شغل نیست، بلکه فرهنگی است که سالیان سال در ذهن و افکار مردم آگاه و اهل مطالعه بوده که پلی بودند بین مردم و اخبار و اطلاعات، مکانی بودند برای حفظ ارتباطات و نقل پیش آمدها و جابه جایی اندیشهها، شاید هم این اقدام استارتی باشد برای از بین بردن عقبههای فرهنگی و اندیشه!!!
اظهار نظر رئیس شورای شهر؛ موضوع کیوسکهای سطح شهر اراک به من ارتباطی ندارد
محمد عسگری، رئیس شورای شهر کلانشهر اراک در خصوص موضوع جمعآوری دکههای سطح شهر این گونه به خبرنگار تسنیم پاسخ داد و اظهار کرد: موضوع کیوسکهای سطح شهر اراک به من ارتباطی ندارد و مربوط به کمیسیون خدمات شهری است و در این خصوص باید با حسن قربانی صحبت شود.
وی افزود: کمسیون در این زمینه صحبت و بحث میکند و نظرخود را ارائه میکند و نهایتا شورای شهر نظرخود را اعلام میکند، اما بحثهای تخصصی در کمیسیون صورت میگیرد و ما براساس تصمیماتی که در کمیسیون گرفته میشود رای میدهیم.
اگر شهرداری دکههای مطبوعاتی را جمع آوری میکند قطعا بدون مصوبه شورای شهر انجام میدهد
حسن قربانی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شوراى اسلامى کلانشهر اراک با اشاره به اقدام شهرداری اراک برای جمع آوری دکه های مطبوعاتی اظهار کرد: در موضوع دکهها بحث جمعآوری نیست، بلکه بحث ساماندهی مطرح است و دکههایی که مربوط به روزنامه و مطبوعات است حتی اگر جمع آوری هم شوند دوباره سرجای خود برمیگردند و ساماندهی میشوند.
وی افزود: اما دکههایی دیگری هستند که از سال۸۵ هیچ گونه اقدامی برای تمدید قرارداد خود را با شهرداری نداشتند، و برخی از دکهها قرارداد دارند اما اجاره را پرداخت نمیکنند برخی دیگر هم دکههای را به غیر به اجاره واگذار کردند که یک به یک بر روی هر کدام از دکهها بحث میشود.
قربانی تصریح کرد: دکههای مطبوعاتی سرجای خود باقی میمانند اما قرار شده این دکهها با یک بررسی و نظر کارشناسی با اولویت اینکه هر کسی کیوسک خودش را داشته باشد ساماندهی میشوند. بنابراین بحث ساماندهی مطرح است و اگر شهرداری دکههای مطبوعاتی را جمع آوری میکند قطعا بدون مصوبه شورای شهر این کار را انجام میدهد؛ اما برای دکههایی که حکم قضایی دارند باید جمع آوری شوند اما مطبوعات باقی میمانند، چراکه کارکرد مطبوعات به نفع مردم است و مردم از آن منافع میبرند و همین که درآمد آنچنانی ندارند.
آنچه ما در کمیسیون مصوب کردیم این بود که با مطبوعات مدارا شود
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شوراى اسلامى کلانشهر بیان کرد: آنچه ما در کمیسیون مصوب کردیم این بود که با مطبوعات هم مدارا شود و هم ساماندهی شوند، هم اینکه دو کار دیگری انجام شود؛ یک اینکه تمام دکههای روزنامه فروشی متحدالشکل شوند که در این خصوص هم صاحب دکه، هم شهرداری و هم سرمایه گذار میتواند بسازد، اما اولویت اصلی شورای شهر با صاحب کیوسک است که دکه را بسازد.
وی عنوان کرد: تا زمانی که شهرداری برنامهریزی خود را روی بحث ساماندهی دکههای روزنامه فروشی انجام نداده باشد به نظر شخصی بنده کسی حق ندارد به دکههای روزنامه فروشی دست بزند، مگر آنهایی که حکم قضایی دارند، اولین دستور کار شورای شهر اراک در روز یکشنبه موضوع کیوسکهای مطبوعاتی است.
وضعیت دکههای مطبوعاتی با باقی دکهها متفاوت است
قربانی ادامه داد: در سطح شهر اراک مجموعا ۱۱۷ کیوسک وجود دارد که حدود ۳۰ تا ۳۵ دکه مطبوعاتی است که وضعیت مطبوعاتیها با بقیه متفاوت است، طبق نشستی که با افتخاری فرد سرپرست سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی اراک برگزار شد قرار بر این بود که ایشان نشست تعاملی با مطبوعات برگزار کنند، هفته گذشته ایشان راضی به برگزاری جلسه نشد اما طبق صبحتی که انجام شد قرار بر این است روز یکشنبه با مطبوعاتیها در کمیسیون رودررو صحبت کنند.
وی با بیان اینکه ما بدون رضایت کیوسکهای مطبوعاتی کاری را مد نظر قرار نداریم، گفت: برخی از دکهداران زندگی خود را در این حرفه قرار دادند و حتما باید با آنها مدارا شود، قطعا شهرداری قبل از جمع آوری دکهها باید برنامه خود را برای ساماندهی تدوین و ارائه نماید.
برای آن دسته از دکهدارانی که فعالیت مستمر داشتند بنا داریم وارد تعامل شویم
داود قربانی، نائب رئیس شورای کلانشهر اراک در پاسخ به سوال تسنیم که شورای ششم کار خود را با شعار فرهنگی آغاز کرد و اکنون طرحی را برای ساماندهی دکههای شهر اراک آغاز کرده اما هدف جمعآوری دکههاست که با شعار فرهنگی شورا در تضاد است؛ اظهار کرد: جمع آوری تمام دکههای سطح شهر بدون استثنا، احکام قضایی دارند، یعنی اگر شهرداری هم انجام ندهد به عنوان ترک فعل با عوامل شهرداری برخورد میشود، کما اینکه برخی از مدیرانی که احکام صادر شده برای دکهها را در گذشته اجرا نکردند والان مسیر دادگاه را طی میکنند.
وی افزود: از لحاظ مدیریت شهری بحث ما این است که شهر باید زیباهایی خود را داشته باشد، این در حالیست که برخی از دکه تجاوز در معابر را دارند اما به طور کلی از نظر شکلی زیبایی خاصی ندارند و اصولا امکان اینکه آنها تغییر و تحول هم ایجاد کنند وجود ندارد، در این زمینه طبق صحبتی که با شهردار اراک وجود داشت مبنی بر اینکه دکههای مناسبی را با برنامهریزی جایگزین کند و مجموعههایی را ایجاد کنند که صاحبان این دکهها محصولات خود را عرضه کنند و تبعیضی بین جامعه هدف وجود نداشته باشد، بنابراین جدا از بحث قضایی از نظربصری و شکل ظاهری این اشکال در دکههای سطح شهر نیز وجود دارد.
قربانی تصریح کرد: از طرفی برخی دکهدارانی وجود دارند که خود آنها دراین دکه فعالیتی ندارند و عملا دو یا سه دست چرخیده و به افراد دیگری به اجاره واگذار شده است که برای این دسته بنایی بر تعامل نداریم، اما ما برای آن دسته از دکهدارانی که فعالیت مستمر داشتند بنا داریم وارد تعامل شویم.
بحث دکههای روزنامه فروشی از آنجایی که به معیشت مردم گره خورده
نائب رئیس شورای کلانشهر اراک در پاسخ به سوالی که اگر دکههای مطبوعات جمع آوری شود قطعا خانوارهایی که درگیر هستند محل ارتزاقشان دچار خلا میشود، در این خصوص آیا تدابیری اندیشیده شده است، گفت: اگر بخواهم با مثالی مرتبط در این باره بگویم این است که اگر تودهای در بدن ما باشد به هر حال باید سختی تیغ جراحی و دوران نقاهت را تحمل کنیم تا سلامتی خود را به دست بیاوریم و بحث دکهها هم به همین شکل است، اما از آنجایی که به بحث معیشت مردم گره خورده است قطعا به صورت جدی به این موضوع را پیگیری میکنم؛ در حدی که بتوان تدابیری اندیشید که کمترین مشکل برای فعالان این عرصه ایجاد شود.
قطعا به صورت جدی موضوع را پیگیری میکنم
وی خاطرنشان کرد: حتما همین امروز در این خصوص با شهردار اراک صحبتی خواهم داشت تا بدانیم چه تدابیری برای مطبوعات استان دارند تا دچار لطعه نشوند، ولیکن از یک جایی باید کار را شروع کرد، برخی از این عزیران بالای پنج سال دستورات قضایی برای آنها صادر شده اما نسبت به این موضوع بی تفاوت بودند. حقیقتا بنده اخلاق مطالبه گری داریم و نمیپسندم که فکر معیشت مردم نباشیم، به طور حتم اگر فضایی ایجاد شود که بخواهیم حمایتی از مطبوعات داشته باشیم قطعا دریغ نخواهیم کرد.
به گزارش تسنیم، دکههای روزنامهفروشی همواره یکی از مراکز فرهنگی شهر محسوب میشوند و به نوعی بخشی از تاریخ و فرهنگ این کشورند، این در حالیست که بسیاری از دکهداران سالها است که در این حرفه مشغول به کار هستند، حتی این شغل در خانواده برخی از آنها موروثی است. بنابراین با توجه به اهمیت ویژه موضوع در سرنوشت هر یک از فعالان این عرصه و فشار شهرداری اراک مبنی بر تخلیه هر چه سریعتر کیوسکهای مطبوعاتی سطح شهر، انتظار می رود مسئولین شهرداری و تصمیم گیران شهری برای سامان دادن به دکهها تصمیمات منطقیتر از جمع آوری اتخاذ کنند، هرچند کارکرد فرهنگی مطبوعاتی نباید مورد خدشه قرار گیرد، شاید بهتر باشد مسئولان به جای برخوردهای قهری با دکهدارانی که درآمدشان تنها از دریچه کوچک همین دکهها حاصل میشود، به فکر راههای تشویقی باشند تا روزی نرسد که دیگر دکهداری نباشد که بخواهد روزنامه ای بفروشد.
طرح های شهرداری درحالی بیان می شود که حتی در پایتخت کشور نیز حرفی و اقدامی برای متحدالشکل سازی دکه های توزیع روزنامه نیست و گویا مدیران شهری اراک به دنبال رفتن راهی هستند که سال ۹۸ در ملایر مدیران شهری آن شهر رفتند و طرحی شکست خورده و درعین حال پر انتقاد را پیش بردند تا آنجاکه رسانه ها تیتر زدند “شهری که دکه مطبوعاتی ندارد”!! و امروز مدیران شهری باسرعت به دنبال راهی هستند که انتهای آن چنین روندی باشد.
انتهای پیام/۷۱۱/
دیدگاهتان را بنویسید