به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، عزیزالله افضلی امروز در اولین جلسه هفته ملی مهارت ضمن تبریک هفته ملی مهارت گفت: آنچه از بخشی از صحبتهای حاضران دریافت میشد، یکسان بودن هدفگذاریها اما جهتگیریهای متفاوت بود. در واقع هر دستگاه بر اساس رسالت تعریف شده برای آن، امور را به پیش میبرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز عنوان کرد: دانشجویانی هستند که با وجود دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد در یک رشته مهندسی، هنگام مراجعه برای کار میگویند من را در خط تولید نگذارید، حتی اگر نگهبانی باشد اما شغل اداری باشد. این نگاه ناشی از آن است که در دوران تحصیلشان در هیچ مقطعی مهارت عملی نیاموختهاند و تخصص کاربردی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی به آمار بیکاری در البرز نگاه میکنیم، از یک طرف انباشت بیکارانی را میبینیم که مدارک دانشگاهی دارند، اما از طرف دیگر، بخش صنعت و اقتصاد بهدنبال تکنسین و کارگر ماهر و کارشناس هستند و نمیتوانند نیروی موردنیازشان را پیدا کنند. این عدم توازن از سیستم آموزشی ما و فاصله آن با نیاز بازار کار نشات گرفته است.
مهارت، نیاز واقعی جامعه
افضلی اذعان کرد: توسعه دانشگاهها با این تفکر شکل گرفت که بتوانند وضعیت نسبی آموزش عالی را در کشور ارتقا دهند. پیش از انقلاب، یک عقبماندگی در این حوزه وجود داشت، اما نه به این معنا که امکانش نبود، بلکه مسیر عمومی افراد بیشتر به سمت بازار کار میرفت و این روند، یک روال عادی محسوب میشد اما پس از انقلاب دانشگاه رفتن ارزش کاذب پیدا کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز ادامه داد: تصور این بود که هر کسی دانشگاه نرود، آینده روشنی نخواهد داشت که این نگاه هنوز هم در ذهن بسیاری از والدین وجود دارد، این در حالی است که امروز به این واقعیت رسیدهایم که مدرک بهتنهایی نقش کمرنگی دارد و نیاز واقعی جامعه، مهارت بوده و اهمیت مهارتآموزی از مدرک بیشتر شده است.
وی بیان کرد: در حال حاضر وقتی به کشورهای توسعهیافته، بهویژه کشورهای صنعتی، نگاه میکنیم، میبینیم تقاضای نیروی انسانی عمدتاً برای تکنسینها و نیروهای ماهر است. این کشورها بهدنبال نخبگان علمی هم هستند، اما بخش عمده نیاز بازار کارشان جذب افراد دارای مهارت و تخصصهای فنی است، نه صرفاً دارای مدارک بالای دانشگاهی.
آمایش دقیقی از وضعیت تقاضای بازار کار نداریم
افضلی اظهار کرد: فکر میکنم در البرز ظرفیت خوبی در تمام مجموعههایی که این رسالت را بر عهده دارند وجود دارد، اما حلقه مفقوده این است که آمایش دقیقی از وضعیت تقاضای بازار کار استان نداریم. در این بخش، نقش اتاق بازرگانی، خانه صنعت، NGO ها و اتاق اصناف باید پررنگتر شود زیرا بخش عمده این نیازسنجیها در بخش خصوصی شکل میگیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز خاطرنشان کرد: هم افراد بیکار در جامعه داریم و هم تقاضا برای جذب کارگر، کارشناس و تکنسینهای ماهر اما نمیتوان این دو را به یکدیگر ارتباط داد. از سوی دیگر، فارغالتحصیلان هم مهارت لازم برای ورود به بازار کار را ندارند. چند درصد افراد پس از فارغالتحصیلی بهدنبال یادگیری یک مهارت رفتند؟
وی مطرح کرد: ما سیستمهای مختلف آموزشی مانند علمیکاربردی، پیام نور، آزاد و … را داریم، اما نتوانستهایم اینها را به هم مرتبط کنیم تا هر یک ادامهدهنده مسیر دیگری باشد. بخشهای تخصصی هم فقط در محیط خودشان میتوانند این مباحث را تشریح کنند. بسیاری از افراد جامعه هنوز نقش دانشگاه ملی مهارت را نمیدانند و اطلاعاتی در این زمینه ندارند.
بخشهای صنعتی نیازمند کارگر و تکنسین ماهر
افضلی اذعان کرد: به نظر میرسد در استان البرز باید روی دو موضوع کار و تمرکز کنیم که اولین مورد، اطلاعرسانی است تا آگاهی مردم را بالا ببریم که انتخاب درستی انجام دهند و دچار سردرگمی نشوند و بدانند حداقل با داشتن یک سرتیفیکیت یا گواهی مهارتی میتوانند زودتر به یک شغل مناسب برسند. موضوع دوم هم ظرفیتسنجی و نیازسنجی است.
وی با بیان اینکه دستگاههایی مانند اداره کل فنی و حرفهای البرز که از ابتدا هم این رسالت را داشته، باید نیازسنجی رستههای موردتقاضا را انجام دهند، تصریح کرد: در البرز نزدیک به چهار هزار واحد صنعتی و حدود ۱۵۰ هزار واحد صنفی داریم و اکنون بخشهای صنعتی ما بهشدت نیاز به کارگر، تکنسین و کارشناس در حوزههای تخصصی خود دارند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز اضافه کرد: تعداد زیادی هم کارگاههای تولیدی وجود دارد که بهدلیل محدودیتهای استقرار، امکان گرفتن پروانه بهرهبرداری صنعتی ندارند، اما حجم کسبوکارشان در حد صنایع بزرگ است. عمده این واحدها در قالب صنایع کوچک و متوسط تعریف میشوند و بهتنهایی نمیتوانند دانشگاه یا مرکز آموزشی مجزا داشته باشند.
باید ظرفیتهای مهارتی موجود را معرفی کنیم
افضلی اظهار کرد: ما میتوانیم برای شهرکهای صنعتی از ظرفیت همین واحدها استفاده کنیم زیرا نیازشان مشخص است و حتی برخی از این صنایع آمادگی خود را برای راهاندازی دانشگاه یا مرکز مهارتی مختص ظرفیتها و نیازهای خودشان اعلام کردهاند. یکی از رسالتهای همه ما این است که ظرفیتهای مهارتی موجود را معرفی و از آنها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه این ظرفیتها در البرز هنوز بهدرستی شناخته نشدهاند و معرفی آنها بر عهده اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان است، عنوان کرد: به نظر من باید این ظرفیتها را کنار هم قرار دهیم و در مسیر همافزایی از آنها استفاده کنیم. توسعه اقتصادی بدون توسعه سرمایه انسانی ممکن نیست؛ پیشران توسعه، اقتصاد است و باید به این موضوع نگاه ویژه داشت.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز خاطرنشان کرد: پیشران توسعه اقتصادی هم به نظر من سرمایه انسانی است که از مسیر آموزش و مهارتپذیری امکانپذیر میشود. باید تلاش کنیم منابع حوزه مهارتی و آموزشی در استان تقویت شود و به این بخش بهعنوان سرمایهگذاری نگاه کنیم، نه هزینه. هر زمان نگاه ما به آموزش، سرمایهگذاری باشد، میشویم.
انتهای پیام/
دیدگاهتان را بنویسید