×
×

داستان تصرف اراضی ملی در سوادکوه/ انفال یا ارث ابا و اجدادی؟

  • کد نوشته: 74594
  • ۵ مرداد
  • 8 بازدید
  • ۰
  • رفع تصرف اراضی ملی در سوادکوه داستان پر تکراری شده است که بحث انفال، ارث آبا و اجدادی، تصرف بدون سند و رفع نشدن تداخلات بر این تکرار اثرگذاری می‌کند.

    داستان تصرف اراضی ملی در سوادکوه/ انفال یا ارث ابا و اجدادی؟
    – اخبار استانها –

    به گزارش خبرگزاری تسنیم از سوادکوه، مراتع و جنگل‌ها به عنوان اراضی ملی، ثروتی که در معرض انواع تنش‌ها قرار دارند، ثروت پر جذبه‌ای که همواره بر سر تصاحب آن کشمکش‌هایی وجود دارد، عده‌‌‌ای در یک سو بخشی از آن را ملک آبا و اجدادی خود می‌دانند و تلاش دارند تا برای حفظ میراث اجدادی ورثه‌ای پیگیر باشند تا حق خود را محفوظ نگه دارند اما در سویی دیگر گاهی متولیان دولتی با مطرح کردن بحث انفال درصدد حفظ امانت برای نسل آینده برمی‌آیند.

    موضوعی که در سوادکوه همواره بر سر آن بحث است، شهرستانی پر جذبه با مراتع و جنگل‌های غنی که خواهان زیادی برای زمین‌هایش وجود دارد اما در این میان رفع نشدن تداخلات نیز بر برخی ادعاهای تملک‌ها دامن زده است چه بسا اسناد و مدارکی نیز ارائه می‌شود با این حال همواره در سوادکوه شاهد رفع تصرف اراضی ملی هستیم، تملکی که متولیان منابع طبیعی آن را غیرقانونی برمی‌شمارند و تصرف تلقی کرده و از طریق مراجع قانونی پیگیر حفظ انفال می‌شوند.

    اگرچه برخی با ارائه اسناد و مدارک تملک را حق آبا و اجدادی خود می‌دانند اما گاهی نیز برخی در مرتعی اقدام به ساخت و ساز یا محصور کردن کرده یا در دل جنگل‌ بخشی از منابع طبیعی را محصور می‌کنند و بعد آن ماجرا به مراجع قانونی می‌کشد که گاها حکم رفع تصرف داده و اجرا می‌شود.

    این داستان دنباله‌دار در سوادکوه تمامی ندارد و امسال نیز شاهد رفع تصرف قابل توجهی از اراضی ملی با ورود و پیگیری منابع طبیعی بودیم.

    رفع تصرف ۴ ماهه نخست سال جاری 
    فریاد پایدار رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سوادکوه در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در سوادکوه باتوجه به پرونده‌های سال ۱۴۰۴ ، عنوان کرد: در سال جاری تاکنون هفت فقره پرونده مستند ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی تصرف عدوانی داشتیم که سطح این پرونده‌ها ۷ هزار و ۵۵۸ متر مربع بوده است همچنین تا الان ۳۴ فقره تبصره ذیل ماده ۵۵ با دستور مقام دادستان شهرستان و بعضاً در موارد خاص با همکاری نیروی انتظامی ۲۸ هزار و ۷۱۰ مترمربع عرصه آزاد شده است و ۱۶۶ متر بنای غیرمجاز و اعیانی‌های قدیمی و غیرمجازی هم بوده که با دستور قضایی الحاق به طبیعت و انفال شده است.

    وی، افزود: همچنین ۶ فقره اجرای حکم داشتیم که یکی از این ۶ فقره در گدوک بوده که متراژ زیادی داشته است اما در مجموع ۴۷ هزار و ۳۱۶ متربع با ۵۰ متر عرصه اعیانی بوده است، طبق دستور اداره کل، پیگیری‌های دستگاه قضایی استان، رئیس دادگستری استان و دادستان مرکز استان که پیگیر احکام قضایی اجرا نشده بودند تقریبا بین برج ۲ و سه اجرای احکام صفر شده بود البته چند مورد مانده است که در اولین فرصت با مهیا شدن شرایط انجام می‌دهیم.

    پایدار با بیان اینکه برای اجرای احکام معمولا مجموعه انتظامی با ما همکاری دارند، گفت: نه تنها درخصوص اراضی بلکه در قاچاق محمولات جنگلی اعم از چوب و محمولات فرعی هم با ما همکاری داشته و با مجموعه انتظامی و قضایی همکاری تنگاتنگ داریم.

    چگونگی بهره‌مندی وراث از پروانه چرای دام
    رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سوادکوه در توضیح عرصه اعیانی، بیان کرد: عرصه اعیانی معمولا بناهای غیرمجاز هستند البته اعیانی در اجرای حکم با اعیانی تبصره ذیل فرق دارد مثلا در گدوک بخشی از عرصه دارای رای و بخشی رای گرفته نشده بود و در قسمتی که رای نداشت اقدام به ساخت چند کانکس بوم‌گردی و چند اتاق کرده بودند که حکم قلع ‌و قمع بنا را گرفتیم و تخریب صورت گرفت که طبق موازین دادنامه بود و کاملا اعمال قانون انجام شده بود اما بحث تبصره ذیل معمولا بناهای غیرمجاز دامی هستند که با مساحت کوچک در اراضی ملی بنا می‌شوند و مجوز ندارند و اگر برخورد قضایی صورت نگیرد شاید در آینده فرد استناد کند که چون چند سال در اینجا بودم پس حق و حقوقی دارم و داستان‌‌های بعدی را ایجاد می‌کند.

    پایدار، خاطرنشان کرد: مناطق مشجر ما تقریبا ۱۲ هزار هکتار است و مناطق غیر مشجر نزدیک به ۴۰ هزار هکتار و بیش از ۲ هزار بهره‌بردار مرتع داریم، کسانی که مجاز هستند بر مبنای کتابچه طرح و پروانه‌ای که دارند طبق چیزی که دولت و قانون مشخص کرده در مترمربعی به عنوان بنای با اخذ تعهد محضری که نمی‌توانند ادعای مالکیت داشته باشند و نمی‌توانند به شخص دیگری واگذار کنند و تا موقعی که شخص انتفاع دارد در فصل چرای دام استفاده می‌کند و اگر پروانه ابطال نشود وراث می‌توانند از آن پروانه و مرتع انتفاع داشته باشند ولی گاهی بعد فوت شخص، وراث هر کدام در مرتع اقدام به ساخت می‌کنند که تخلف است درواقع یک پروانه چرا یک بنای دامداری و یک بنای کارگری می‌تواند داشته باشد که اگر اینطور نباشد مرتع از بحث مرتعی خارج می‌شود و بحث حقوقی و بحث تعدی به انفال پیش می‌آید.

    گاهی اراضی ملی با چپر یا سیم‌خاردار بسته می‌شوند

    این مسئول با بیان اینکه در بحث رفع تصرفات مدارا می‌کنیم تا بحث رفع تداخلات انجام شود و راهنمایی لازم را داریم، اظهار داشت: اگر فردی در عرصه‌ای ادعا دارد عرصه را تغییر ندهد تا بحث رفع تداخلات مشخص شود، اما گاهی عده‌ای تصرف انجام می‌دهند گزارش‌های مردمی و سامانه‌ای وجود دارد و همکاران هم هر روز در منطقه بازدید میدانی و گشت‌های مستمر داریم و گاها دیده شده اراضی ملی چپر می‌شود یا با سیم خاردار بسته شده که شخص را شناسایی و تفهیم می‌کنند اگر موضوع رفع نشد بنا به اینکه عرصه برای دولت است عرصه را آزاد می‌کنند.

    پایدار، افزود: مواقعی هم پیش آمده که اراضی فقط بسته و نمی‌توانیم تشخیص دهیم چه کسی آن را بسته است و رجوع می‌کنیم به اسناد و می‌بینیم که در اسناد دولت متعلق به سازمان جنگل‌ها و دولت است و نمی‌توانند اراضی را بسته نگه دارند و با مشخص شدن وضعیت رفع تداخلات این مسائل حل خواهد شد.

    بعد رفع تداخلات قسمتی از مشکلات حل خواهد شد
    رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سوادکوه با اشاره به ارزش اراضی و افزایش قیمت آن در سوادکوه، تصریح کرد: افزایش قیمت زمین و تمایل به خوش‌نشینی از جانب خارج استانی‌ها باعث شده قیمت ملک بالا رود و تمایل به زمین داشتن نیز افزایش پیدا کند.
    وی، افزود: بر مبنای اشکالاتی که در گذشته وجود داشت می‌توان درگاهی را تعبیه کرد تا کسانی که خللی به آنها وارد شد یا مشکلی ایجاد شد و به هر نحوی نتوانستند احقاق حق داشته باشند به کمیسیون ماده ۹۶ ورود کنند، شعبه ۱۵ دادگاه عمومی و حقوقی ساری شعبه ویژه رسیدگی کننده به پرونده ‌های منابع طبیعی است و می‌توانند مراجعه و اعتراض خود را ثبت کنند تا رسیدگی و اجرای رای انجام شود.

    پایدار، یادآور شد: این روالی است که خیلی‌ها پیگیری کردند، خیلی‌ها هم همچنان درحال انجام هستند و خیلی‌ها هم متوقف کردند تا موضوع رفع تداخلات مشخص شود، قطعا در انتهای رفع تداخلات اتفاقات خوبی رقم می‌خورد و خیلی از هم پوشانی‌هایی که سند اصلاحات ارضی صادره توسط وزارت جهاد و اعاده تشخیص صادره وزارت منابع طبیعی در آن دوران یا سازمان جنگل‌ها و مراتع آن دوره با هم داشتند با بررسی مرتفع و قسمتی از مشکلات مردم سوادکوه حل شود.

    این مسئول ، گفت: ما هم در سطح استان پیگیر هستیم و سوادکوه جزء اولویت‌ها در سطح استان برای پیگیری این موضوع خواهد بود تا زودتر نتیجه حاصل شود.

    حافظ انفال و امانت‌دار هستیم 
    رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سوادکوه با بیان اینکه در رفع تصرفات بومیان و غیربومیان هر دو دیده شدند، اظهار داشت: قسمتی از موضوع مربوط به اراضی آبا و اجدادی و میراثی است و قسمتی هم می‌تواند کم لطفی بعضی افراد باشد که ادعایی در ملکی دارند و بدون مراجعه، بدون اخد استعلام و بدون طی طریق مراحل اداری و قانونی اقدام به تصرف یا بستن عرصه‌‌ای می‌کنند که ما مجبور و موظف هستیم که انفال را حفظ و امانت دار هستیم تا این امانت را به نحوی به نسل بعدی منتقل کنیم. 

    پایدار، افزود: بیت‌المال متعلق به انفال است و ما باید حفظ و حراست داشته باشیم و در کنارش هر کمکی از ما در جهت حفظ و حراست و کمک به مردم باشد انجام می‌دهیم تا بتوانیم کمک حال مردم باشیم تا جایی که به نتیجه خوبی برسند.

    به گزارش تسنیم، رفع تصرف اراضی ملی برای حفظ انفال و انتقال به نسل بعدی از سوی متولیان همواره پیگیری می‌شود اما از طرفی ادعای مالکیتی نیز بخشی از داستان به شمار می‌آید که گاهی به نتیجه رسیده و گاهی نیز در حفظ دولت باقی می‌ماند اما آنچه که در سوادکوه این موضوع را کمی پیچیده کرده و گاها نتیجه‌ای حاصل نشده موضوع رفع تداخلات است.

    انتهای پیام/

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *