×
×

گزارش یک تقلب/ «سوالات هوش کلامی و ریاضی که در یک همایش حل شد، دقیقا در آزمون هم آمده بود»

  • کد نوشته: 70088
  • ۲۵ تیر
  • 1 بازدید
  • ۰
  • خانواده بعضی از داوطلبان آزمون سمپاد از تقلب در این آزمون به دلیل جنگ و خروج طراحان سوال از قرنطینه می‌‏گویند.

    گزارش یک تقلب/ «سوالات هوش کلامی و ریاضی که در یک همایش حل شد، دقیقا در آزمون هم آمده بود»

    به گزارش خبرآنلاین، بعد از گزارش‌هایی که درباره تقلب در آزمون پنجاه‌ودومین آزمون دستیاری پزشکی در ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ منتشر شد، این بار نوبت به شائبه تقلب در آزمون استعدادهای درخشان رسید. خانواده تعدادی از دانش‌آموزان داوطلب مقطع هفتم سمپاد که در حوزه‌های غرب تهران در این آزمون شرکت کردند، می‌گویند مسئولان یک موسسه آموزشی و فرهنگی (نام این مدرسه به دلیل مسائل حقوقی نزد روزنامه محفوظ است) در همایشی که روز ۱۸ تیر برگزارکرده‌اند، تعدادی از سوالات هوش کلامی و ریاضی آزمون سمپاد را در اختیار دانش‌آموزان خود قرار می‌دهند. 

    روزنامه هم میهن در گزارشی نوشت: آنها دلیل لو رفتن سوالات این آزمون را تاخیر در برگزاری آن به دلیل جنگ و خروج طراحان سوال از قرنطینه می‌دانند. خانواده‌هایی که در حوزه‌های مختلف آزمون داشتند، روایت مشابهی درباره این تقلب دارند، اما سازمان سمپاد می‌گوید مستنداتی که برای اثبات این تقلب ارائه شده کافی نیست. اسامی خانواده‌ها به درخواست خودشان در این گزارش حذف شده است. این موسسه مجموعه‌ای از مدارس غیردولتی دخترانه و پسرانه را درغرب تهران مدیریت و دوره‌هایی برای آزمون‌ سمپاد برگزار می‌کند و تا امروز در اطلاعیه‌ای تقلب در آزمون را تکذیب کرده است.

    از روز پنجشنبه تا روز گذشته، خانواده این دانش‌آموزان علاوه بر پیگیری حضوری از سازمان استعدادهای درخشان و وزارت آموزش‌وپرورش، روبه‌روی ساختمان این وزارتخانه هم تجمع کرده و درخواست رسیدگی به این پرونده را مطرح کرده‌اند. روابط عمومی این مدرسه در واکنش به این موضوع در کانال تلگرامی خود بیانیه‌ای نوشته و اعلام کرد:«با توجه به انتشار مطالبی در برخی فضاهای مجازی و گروه‌های غیررسمی که در آن‌ها ادعا شده است این موسسه به سؤالات آزمون تیزهوشان دسترسی داشته لازم می‌دانیم با قاطعیت اعلام کنیم که این اتهامی بی‌اساس، کذب محض و کاملاً مردود است.

    این موسسه همواره در چارچوب قوانین و ضوابط آموزش کشور فعالیت کرده و شأن حرفه‌ای، اخلاقی و آموزشی خود را بالاتر از آن می‌داند که در فرآیندهای رسمی و ملی همچون آزمون تیزهوشان، وارد اعمال غیرقانونی یا غیراخلاقی شود. بنابراین این تهمت ناروا را به‌شدت محکوم کرده و اعلام می‌کنیم که کلیه تماس‌ها، پیام‌ها و محتوایی که حاوی این ادعاهای کذب باشد، به‌دقت ثبت و مستند شده و از طریق مراجع قانونی پیگیری خواهد شد. همه افرادی که در هر بستر یا گروهی این ادعای خلاف واقع را مطرح یا بازنشر کرده‌اند، موظف به پاسخگویی در قبال گفته‌ها و رفتار خود هستند. این مؤسسه حق پیگیری حقوقی و قانونی را برای خود محفوظ می‌داند و هیچ‌گونه اغماضی در برابر چنین تهمت‌های بی‌پایه نخواهد داشت.»

    خانم «س» مادر یکی از دانش‌آموزان همین موسسه آموزشی و فرهنگی است که به همایش روز ۱۸ تیر دعوت شد، اما در آن حضور پیدا نکرد. او می‌گوید: «از طرف مدرسه فرزندم با ما تماس گرفته و گفته شد قرار است همایشی در سه سانس برگزار شود و آقای«و» صحبت‌های انگیزشی داشته باشد. علاوه بر این راهکارهایی به دانش‌آموزان نشان می‌دهد که هم آنها نتیجه زحمات خود را ببینند و هم آمار قبولی بالا رود. این همایش در سه سانس ۸ تا ۱۰ صبح، ۱۱ تا ۱۳ ظهر و ۱۴ تا ۱۷ روز ۱۸ تیر برگزار شد، اما من به دلیل مشکلی که پیش آمد، نتوانستم فرزندم را به این همایش ببرم.»

    او و تعدادی دیگر از خانواده‌ها که در حوزه‌های مختلف غرب تهران در آزمون مقطع هفتم سمپاد شرکت کردند، روز پنجشنبه و بعد از پایان آزمون، متوجه می‌شوند که این سوالات لو رفته است: «پس از برگزاری آزمون، دوستان دخترم به او گفته بودند در آن همایش موبایل‌ها را گرفته و مسئولانش گفته بودند که کسی حق نوشتن جزوه ندارد و نباید چیزی از سالن همایش بیرون برود.

    علاوه بر این به دانش‌آموزان توصیه کرده بودند که گزینه‌ها را به ذهن بسپارند. یکی از دوستان دخترم گفته بود سوالات هوش کلامی و ریاضی که در این همایش حل شد، دقیقاً در آزمون هم آمده بود. یکی دیگر از دوستانش هم هر سه سانس همایش را شرکت کرده و جواب ۶۰ سوال را می‌دانست. فایل صوتی همه این گفته‌ها هم موجود است. در هرکدام از سانس‌های این همایش سوال‌های مختلفی حل شده و مشابه یکدیگر نبود.»

    او توضیح می‌دهد که این مدرسه تقریباً از ۹۰ درصد از دانش‌آموزانش برای شرکت در این همایش دعوت کرده بود و بنیانگذار این مدرسه همراه با مدرس ادبیات آن، پاسخ سوالات را در اختیار دانش‌آموزان قرار دادند:«من این موضوع را از مدرسه پیگیری کردم، اما با پاسخ‌هایی توهین‌آمیز آن را تکذیب کردند و گفتند در این همایش اصلاً چنین سوالاتی مطرح نشده است. درحالی‌که ما فایل‌های صوتی این دانش‌آموزان را داریم، با این حال آن را نپذیرفتند. آنها ادعا کردند که فیلم همایش موجود است و سوالات مطرح شده، فقط مشابه سوالات آزمون بوده، درحالی‌که اگر فیلمی داشتند تا امروز آن را پخش می‌کردند.»

    خانم «س» روز یکشنبه همراه تعدادی دیگر از خانواده‌ها برای ثبت شکایت به آموزش و پرورش مراجعه می‌کنند:«مسئولان سمپاد و آموزش‌وپرورش در پاسخ به پیگیری‌های ما گفتند رسیدگی می‌کنیم، اما در نهایت فکر نمی‌کنم که این پیگیری نتیجه‌ای داشته باشد. از برخی از والدین مستندانی دریافت و پرونده‌ای برای آن تشکیل شد با این حال نگفتند که اگر این تقلب ثابت شود دوباره آزمون را برگزار می‌کنند یا خیر؟ اصلاً پیگیری نمی‌کنند که تقلب شده و انگار برایشان محرز شده که این اتفاق رخ نداده است. حتی نمی‌خواهند از خود دانش‌آموزان سوالی درباره این همایش بپرسند. سوالات این آزمون سراسری است و فقط بچه‌های مدارس و آموزشگاه این موسسه به این سوالات دسترسی داشته‌اند.»

    درخواست خانواده‌ دانش‌آموزان برگزاری دوباره آزمون یا حذف دانش‌آموزانی است که در آن همایش شرکت کرده‌اند. علاوه بر این آنها خواستار ملاک قرار نگرفتن نمره بخش‌های لو رفته این آزمون و چک کردن دوربین‌های سالن همایش را دارند.  خانم «س» می‌گوید در هر سانس از این همایش حداقل ۸۰ دانش‌آموز شرکت کردند و این یعنی حداقل حدود ۲۴۰ نفر از این سوالات با خبر بودند. 

    خروج طراحان آزمون از قرنطینه 

    مادر یکی دیگر از دانش‌آموزان که در یکی از حوزه‌های منطقه ۲ در آزمون روز پنجشنبه شرکت کرد، روایت مشابهی دارد:«بعد از آزمون، تعدادی از دانش‌آموزان همان مدرسه که در این حوزه حضور داشتند، گفته بودند آزمون بسیار آسان و تکراری بود و سوالات آن روز گذشته برایشان حل شده بود. بعد از پیگیری دیگر این ماجرا از والدین دیگر متوجه شدیم که روز قبل برای آنها همایشی برگزار شده و ۳۵ سوال هوش کلامی و ریاضی برایشان حل شده است. در حوزه‌های جنت‌آباد، اکباتان، کریمه اهل بیت و محمدمنتظری برخی از دانش‌آموزان همان مدرسه گفته‌اند در آن همایش سوالات بخش هوش کلامی برایشان حل شده است.»

    مادر این دانش‌آموز هم روایت‌های خانواده‌های دیگر را درباره همان همایش شنیده است. او می‌گوید:«به والدین گفته بودند این همایش برای دانش‌آموزان مفید است و می‌تواند در قبولی در آزمون موثر باشد. به آنها گفته بودند در این همایش موبایل و کاغذ و خودکار نیاورید. حتی یادداشت یکی از بچه‌ها را هم دم در سالن از او گرفته بودند و اجازه ندادند چیزی از آن جلسه بیرون بیاید.

    خانواده‌های دانش‌آموزانی که در این همایش بودند هم اصلاً حاضر به صحبت نبودند. در این همایش ۱۶ سوال هوش کلامی و تعدادی سوال هم از هوش ریاضی دفترچه اول حل شده است. دختر من دوسال تمام برای این آزمون درس خواند. دانش‌آموزان در صورت قبولی در این آزمون می‌توانند سه اولویت برای انتخاب مدرسه خود داشته باشند و برخی از این مدارس بیشتر مورد نظر خانواده‌هاست. با این تقلب ظرفیت مدارس مورد نظر پر می‌شود و جایی برای دانش‌آموزان دیگر باقی نمی‌ماند.»

    او توضیح می‌دهد که مدرسه مورد نظر در پاسخ به این موضوع، فقط به انتشار یک متن تهدیدآمیز و تکذیب اکتفا کرده است: «من همراه تعدادی از خانواده‌ها به آموزش و پرورش هم مراجعه کردیم و فعلاً فقط گزارش‌ها را دریافت می‌کنند.»

    تاریخ اولیه برگزاری این آزمون ۲۹ خرداد امسال بود اما به دلیل وقوع جنگ، به تاخیر افتاد و حالا والدین دانش‌آموزان تاکید می‌کنند که خروج طراحان سوال از قرنطینه، دلیل لو رفتن سوالات است:«روی برگه‌های آزمون روز پنجشنبه، تاریخ ۲۹ خرداد نوشته شده بود؛ درحالی‌که بعد از آغاز جنگ،‌آزمون به تعویق افتاد و به همین دلیل طراحان سوال از قرنطینه بیرون آمدند و ما هم تصور می‌کنیم دلیل لو رفتن سوالات همین است.

    چهار روز قبل از ۲۹ خرداد، اعلام شد که امکان برگزاری آزمون وجود ندارد و قطعاً تا آخر تیرماه آزمونی برگزار نمی‌شود اما بعد از آتش‌بس زمان جدید آزمون را ۱۹ تیر اعلام کردند. سال ۹۹ هم به دلیل کرونا آزمون به تعویق افتاد و همین مشکل دوباره پیش آمد و سوالات لو رفت.» خانواده‌ها می‌گویند فیلمی از دانش‌آموزانی که درباره سوالات این همایش صحبت می‌کنند وجود دارد، اما به توصیه آموزش و پرورش امکان انتشار آن را ندارند. 

    نامه‌نگاری با آموزش‌پرورش 

    خانم «ک» مادر یکی دیگر از دانش‌آموزان هم روایت مشابهی دارد و با دانش‌آموزانی در حوزه امتحانی جنت‌آباد شمالی روبه‌رو شده است که از مشابه بودن سوالات گفته‌اند. پیگیری از خانواده‌های دیگر آنها را به همایش روز ۱۸ تیر رساند که به گفته خانواده‌ها آنلاین هم برگزار نشده و فقط حضوری بوده است. 

    او می‌گوید بعد از اینکه در جریان این موضوع قرار گرفتند، همراه با گروهی از والدین نامه‌ای برای بازرسی سمپاد و آموزش و پرورش و بیت رهبری و ریاست‌جمهوری نوشته شد:«دانش‌آموزانی که در این همایش شرکت کردند، از سمت خود آن موسسه انتخاب شده بودند. با توجه به اینکه شب قبل از آزمون، زمان استراحت دانش‌آموزان است، بسیاری از آنها در این همایش شرکت نکردند و آنهایی که در آن حضور پیدا کردند، در همان همایش متوجه شدند که قرار است سوالات در اختیارشان قرار گیرد. این موسسه برای سمپاد هم دوره‌هایی دارد و والدین از دوره‌هایش راضی بودند، اما کاری کرد که حق دانش‌آموزان دیگر ضایع شد.مسئولان بابت شکایات و نامه‌ها قول داده‌اند که حتماً پیگیری کنند اما هنوز نتیجه‌ای اعلام نشده است.»

    خانم «ک» توضیح می‌دهد که پسرش از اول تیرماه ۱۴۰۲ تا ۱۸ تیرماه ۱۴۰۴ برای شرکت در آزمون سمپاد مطالعه می‌کرد و مبلغی بیش از ۵۰ میلیون تومان برای دوره‌های آموزشی و کتاب و آزمون هزینه کرده است: «او حتی در تعطیلات عید و شرایط جنگی هم به درس خواندن ادامه داد. ما هرروز همراه هم از ساعت ۸ صبح تا ۷ شب درس می‌خواندیم تا فرزندم بتواند در این آزمون پذیرفته شود.»

    بعد از انتشار خبر لو رفتن سوالات این آزمون، یک گروهی تلگرامی با حدود دوهزار عضو برای پیگیری این موضوع به راه افتاد و تعدادی والدین داوطلبان این آزمون، به نمایندگی از آنها نامه‌ای را خطاب به وزیر آموزش و پرورش نوشته و از او درخواست کرده‌اند که این موضوع به سرعت توسط این وزارتخانه بررسی شود. در متن این نامه نوشته شده است:«آزمون مدارس استعدادهای درخشان روز پنجشنبه مورخ ۱۴۰۴/۰۴/۱۹ به دلیل شرایط خاص کشور، بعد از حدود یک ماه تأخیر برگزارشد، اما متاسفانه ادعا شده است که روز قبل از آزمون سوالات هوش کلامی و بخشی از سوالات هوش ریاضی توسط یکی از موسسات در اختیار تعدادی از دانش‌آموزان (حدود ۱۲۰ نفر) قرار گرفته است.

    روز سه‌شنبه مورخ ۱۴۰۴/۰۴/۱۷ به صورت ناگهانی و بدون اعلام قبلی با والدین تعدادی از دانش‌آموزانی که شرایط تحصیلی بهتری از بقیه داشتند، تماس گرفته و از آنها درخواست می‌شود که حتماً روز چهارشنبه ساعت ۸ صبح برای دختران و ساعت ۵ عصر برای پسران در همایشی در محل دبیرستانی در محله چیتگر بدون همراه داشتن جزوه و وسایل الکترونیکی، شرکت کنند.

    برخی از والدین که به دلایل مختلف موفق به شرکت در این همایش نشدند تماس‌های این موسسه را تایید کردند؛ به‌ گونه‌ای که برای شرکت فرزندان این والدین نیز اصرار زیادی صورت گرفته است. نکته قابل تامل این است که موسسه مذکور اجازه شرکت آنلاین را نیز به غایبان نداده است. ادعا می‌شود که در این همایش تعدادی سوال حدود ۳۵ سوال شامل سوالات هوش کلامی و هوش ریاضی، توسط دو نفر از استادان این موسسه برای دانش‌آموزان شرکت‌کننده در این همایش حل می‌شود.

    در روز آزمون حداقل در پنج حوزه امتحانی مدرسه جابرابن حیان حوزه دبیرستان محمد منتظری در مجتمع گیشا، حوزه مهدوی حوزه کریمه اهل بیت (س) و حوزه مدرسه شهید باقری در جنت‌آباد شمالی، دانش‌آموزان این موسسه بعد از اتمام امتحان اظهار کرده‌اند که سوالات هوش کلامی مشابه سوالاتی بود که روز چهارشنبه در همایش این دبیرستان حل شده است. متاسفانه به نظر می‌رسد ادعاهای مطرح شده بسیار جدی است؛ به‌طوری که هیچکدام از والدین دانش‌آموزانی که در این همایش شرکت کردند، موضوع را تکذیب نکرده و تایید کرده‌اند که در این همایش سوالاتی تحت عنوان تیپ سوالات احتمالی حل شده است، اما از پاسخگویی بیشتر در این زمینه خودداری کرده و تنها به این نکته اکتفا کردند که تمایل ندارند دچار حاشیه و دردسر شوند.

    بسیاری از والدین به مدت دو سال و حتی بیشتر برای آمادگی و موفقیت در این آزمون تلاش کردند و در شرایط فعلی به شدت نگران بی‌عدالتی و تضییع حقوق فرزندان خود هستند. در مواردی نیز این اضطراب و نگرانی به بچه‌ها منتقل شده است. ما امضاکنندگان این نامه به نمایندگی از حداقل ۱۲۰۰ نفر از جنابعالی عاجزانه درخواست داریم با توجه به شرایط خطیر و در حال حاضر دستور فوری موضوع را به سرعت بررسی کنید و با خاطی یا خاطیان احتمالی برخورد مقتضی و قانونی صورت بگیرد.» علاوه بر نامه‌نگاری‌ها و پیگیری‌های حضوری خانواده‌ها، روز گذشته هم تعدادی از خانواده‌های این دانش‌آموزان روبه‌روی وزارت آموزش و پرورش تجمع کردند و درخواست رسیدگی به شائبه این تقلب را داشتند و تنها حراست وزارتخانه به آنها وعده پیگیری داده است. 

    سمپاد: دلایل قابل استناد نیست

    در آزمون روز پنجشنبه ورود به مدارس استعدادهای درخشان ۲۵۲ هزار و ۷۳۷ نفر داوطلب مقطع هفتم و ۳۷۱ هزار و ۱۵۱ نفر تعداد داوطلب مقطع دهم شرکت کردند و برای مقطع هفتم  ۱۵۳۳ حوزه، برای مقطع دهم ۲۰۳۴ حوزه در نظر گرفته شده بود و ۱۲۳۸ حوزه هم مشترک بود.  

    حمیدرضا قلخانی، کارشناس روابط عمومی سازمان سمپاد به هم‌میهن می‌گوید تا امروز هیچ دلیل متقن و محکمه‌پسند و مستندی درباره تقلب در آزمون مقطع هفتم ارائه نشده است: «با وجود اینکه مستندات، محکمه‌پسند نبود، وزارت آموزش و پرورش و سازمان سمپاد  به دلیل نگرانی خانواده‌ها در حال بررسی این موضوع و جمع‌آوری مستندات‌اند. برخی از والدین نقل‌قول‌هایی از دانش‌آموزان را به عنوان مستند مطرح می‌کنند که برای ما قابل استناد نیست. در فضای مجازی هم عده‌ای از این موضوع سوءاستفاده می‌کنند و روی آن مانور می‌دهند.» 

    ۴۷۲۳۶

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *