×
×

ایران در یک قدمی کشف ثروتی عظیم | پای دکل‌ها به خزر رسید

  • کد نوشته: 43566
  • ۲۴ اردیبهشت
  • 1 بازدید
  • ۰
  • محسن پاک‌نژاد وزیر نفت جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه فرمان اولین حفاری در مخازن نفتی و گازی خزر را صادر کرد.

    ایران در یک قدمی کشف ثروتی عظیم | پای دکل‌ها به خزر رسید

     یک کارشناس اقتصادی گفت: خزر جزء آب‌های سرزمینی ایران است و اکنون ما در زمینه برداشت از ذخایر این دریاچه از همه کشورهای دیگر حاشیه خزر مثل ترکمنستان، آذربایجان، قزاقستان و روسیه عقبیم، این کشورها حفاری و برداشت دارند چون در آب‌های کم‌عمق به هیدروکربور رسیده بودند. 

    هدایت‌االله خادمی درباره آغاز پروژه حفاری در میادین نفت و گاز خزر اظهار داشت: ما در خزر دو بحث آب‌های کم‌عمق و عمیق را داریم، دو- سه دهه قبل با دکل حفاری ایران‌خزر در آبهای کم‌عمق حفاری کردیم و به نتیجه نرسیدیم و این باعث شد به سمت آب‌های عمیق و ساخت سکوی نیمه‌شناور برویم، در دهه ۹۰ در عمق ۸۰۰ متری آب خزر شروع به حفاری چندین حلقه چاه موفق و ناموفق کرده و نفت و گاز کشف کردیم. ولی بعد از مدتی بنا به دلایلی پروژه متوقف شد و نیمه‌شناور به ساحل برگشت.

    وی افزود: اکنون با ایران‌خزر که سه دهه قبل در آب‌های کم‌عمق کار کرده بود و به نتیجه نرسیده بودیم بنا داریم در میدان دیگر شروع به اقدامات اکتشافی کنیم، اولین حلقه در عمقی که تصور می‌کنیم طبق اطلاعات زمین‌شناسی شاید نفت و گاز وجود داشته باشد، حفاری می‌شود، اگر به موفقیت برسیم با حفاری چندین حلقه چاه توصیفی دیگر میدان را بررسی می‌کنیم که آیا نفت و گاز وجود دارد و یا اینکه به لحاظ اقتصادی قابل برداشت خواهد بود یا خیر.

    رئیس هیات مدیره انجمن شرکت‌های حفاری و خدمات فنی نفت و گاز کشور گفت: در هر حال خزر جزء آب‌های سرزمینی ایران است و اکنون ما در زمینه برداشت از ذخایر این دریاچه از همه کشورهای دیگر حاشیه خزر مثل ترکمنستان، آذربایجان، قزاقستان و روسیه عقبیم، این کشورها حفاری و برداشت دارند چون در آب‌های کم‌عمق به هیدروکربور رسیده بودند.

    وی ابراز امیدواری کرد که تلاش شود ما هم به ذخایر نفت و گاز دریای خزر دسترسی پیدا کنیم.

    خادمی بیان داشت: ما برای حفاری و تولید در آب‌های کم عمق مشکلی نداریم اما در آب‌های عمیق باید ۲۵۰ کیلومتر از بهشهر به سمت آذربایجان برویم که هم فاصله و هم عمق زیاد بود و به همین دلیل هم برداشت سخت شده و پروژه رها شد.

    وی با بیان اینکه در منطقه رودسر باتوجه به کم‌عمق بودن راحت‌تر امکان برداشت داریم، خاطرنشان کرد: این حق ما است بعد از چندین سال که از ذخایر خزر محروم بوده‌ایم از آن بهره‌برداری کنیم.

    رئیس هیات مدیره انجمن شرکت‌های حفاری و خدمات فنی نفت و گاز کشور یادآور شد: در حال حاضر دکل ایران‌خزر (الیما) در لوکیشن در حال حفاری است.

    وی درباره احتمال چالش با همسایگان تصریح کرد: در این عمق و فاصله مشکلی با همسایگان نداریم چون برنامه حفاری در واقع در ساحل ایران انجام می‌شود اما در حفاری دوره قبل که در عمق ۲۵۰ متری و به سمت آذربایجان بود؛ مشکل داشتیم، اگرچه آن منطقه هم جزء آب‌های سرزمینی ایران محسوب می‌شد اما مشکل داشتیم و کشورهای همسایه مزاحمت‌هایی ایجاد کردند البته با اصرار ما به تداوم عملیات کوتاه آمدند اما در هر صورت بعد از مدتی فعالیت دکل متوقف و در ساحل مستقر شد.

    خادمی تاکید کرد: اگر به منابع هیدروکربوری نفت و گاز برسیم بستگی به حجم میدان امکان بهره‌برداری و مصرف داخل و صادرات را خواهیم داشت، ما می‌توانیم ۳ استان شمالی را از ذخایر این میدان تامین گاز کنیم و اگر بیشتر باشد؛ می‌توان صادر کرد.

    پیش از این و در همایش ملی سرمایه‌گذاری در صنایع نفت و گاز ایران که اوایل اردیبهشت برگذار شد، محمدحسین دانشفر، مدیرعامل شرکت نفت خزر سرمایه مورد نیاز برای فعالیت‌های اکتشافی هر بلوک در دریای خزر را ۱۰۰ میلیون دلار اعلام کرده بود.

    فریدون برکشلی مدیر گروه دفتر مطالعات انرژی وین بهره‌برداری از منابع هیدروکربوری دریای خزر را بسیار پرچالش دانسته و به ایلنا گفته بود: استخراج گاز از خزر می‌تواند نقش مهمی در انتقال گاز به اروپا داشته باشد.

    همایون فلکشاهی تحلیلگر ارشد موسسه بین‌المللی داده‌های انرژی کپلر نیز به موضوع پرهزینه بودن عملیات نفتی در خزر اشاره و اظهار کرده بود: با توجه به اینکه ایران تاکنون هیچ میدان دریایی در آب‌های عمیق توسعه نداده، نیاز به ساخت یا واردات تجهیزات خاص حفاری و تاسیسات تولیدی دارد.

     

    کانال تلگرام گسترش نیوز

    اینستاگرم گسترش نیوز


    منبع:

    ایلنا



    کدخبر:
    ۳۵۲۷۰۱


    پریا ابراهیمی

    اخبار مشابه:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *