به گزارش خبرآنلاین، بر اساس گزارشهای غیررسمی و برآوردهای انجامشده به نظر میرسد میانگین قیمت مسکن شهر تهران در پایان سال گذشته در محدوده ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان قرار داشته است. این در حالی است که بانک مرکزی پس از مردادماه ۱۴۰۳، به دلیل تغییر در سامانه ثبت معاملات املاک، از انتشار رسمی آمار خودداری کرده است.
بازار مسکن در سکوت آماری
جهان صنعت در خبری نوشت:آخرین آمار رسمی از بازار مسکن مربوط به مردادماه سال ۱۴۰۳ است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، میانگین قیمت مسکن شهر تهران در این ماه به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده بود. پس از مردادماه، هیچ گزارش رسمی از وضعیت بازار مسکن منتشر نشد. این در حالی است که طبق روال چند سال گذشته، بانک مرکزی گزارش تحولات بازار مسکن را بهصورت ماهانه منتشر میکرد. همین موضوع باعث شد که برخی، عدم انتشار گزارشهای ماهانه را سانسور آماری تلقی کنند؛ اتفاقی که البته طی سالهای گذشته و همزمان با دورههای شدید تورمی بازار مسکن بارها تکرار شده بود و سازمانهای متولی انتشار آمار بازار مسکن، همچون وزارت مسکن، مرکز آمار و بانک مرکزی، از انتشار عمومی آمارهای بازار مسکن خودداری کردند. بااینوجود، بانک مرکزی دلیل عدم انتشار آمار طی چند ماه گذشته را تغییر در سامانه مربوط به ثبت معاملات املاک و عدم دسترسی این بانک به سامانه جدید اعلام کرده است.
دلیل انتشار پیدا نکردن دادههای قیمت مسکن هرچه باشد، بیش از ۷ ماه است که هیچ تصویر رسمی از بازار مسکن بهعنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی در دسترس نیست. در این میان، بازار گزارشهای غیررسمی داغ شده است. برخی میگویند میانگین قیمت مسکن در پایان سال گذشته به ۱۰۰ میلیون تومان رسیده و برخی دیگر، ارقام بالاتری را عنوان میکنند. بهعنوان مثال، چندی پیش رقم ۱۳۰ میلیون تومان برای میانگین قیمت مسکن شهر تهران در برخی رسانهها منتشر شده بود.
ملاک تخمین قیمت مسکن چیست؟ تورم یا دلار؟
در این میان، دو معیار برای پیشبینی و یا بهبیاندیگر، تخمین قیمت مسکن متداول است. برخی تورم را ملاک قرار میدهند و برخی دیگر، قیمت دلار را شاخصی مناسب برای تخمین قیمت مسکن عنوان میکنند.
استدلال گروهی که تورم را معیاری برای تخمین قیمت مسکن در نظر میگیرند، این است که در شرایط کنونی که بازار مسکن با رکود شدید روبهرو شده است، قیمت در این بازار تقریباً همراستا با تورم افزایش پیدا کرده است. به بیان دیگر، این گروه بر این باورند که هرگاه بازار مسکن رکود را تجربه کند، بهطور تقریبی میانگین قیمت مسکن به اندازه تورم افزایش پیدا میکند. البته باید توجه داشت که در شرایط رونق بازار مسکن، تورم معیار درستی از تغییرات قیمت مسکن نیست و معمولاً در این دوران، افزایش قیمت مسکن بیش از سطح تورم عمومی است.
اگر استدلال این گروه از کارشناسان را بپذیریم و تورم را معیاری از تغییرات قیمت مسکن قرار دهیم، میانگین قیمت مسکن شهر تهران چند خواهد شد؟ بر اساس دادههای مرکز آمار، شاخص قیمت مصرفکننده از مرداد تا اسفندماه سال گذشته ۲۱.۳ درصد افزایش پیدا کرده است. بر این اساس، و با درنظرگرفتن تورم بهعنوان شاخص تغییرات در بازار مسکن، میانگین قیمت مسکن شهر تهران در پایان اسفندماه سال گذشته به بیش از ۱۰۸ میلیون تومان رسیده است.
قیمت دلار و تخمین قیمت دلاری مسکن
در خصوص معیار قیمت دلار نیز باید از مفهومی به نام قیمت دلاری مسکن استفاده کرد. بر اساس برآوردهای مختلف گفته میشود که میانگین قیمت دلاری مسکن شهر تهران در محدوده ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ دلار قرار دارد. البته این به معنای یک رابطه یکبهیک نیست و در برخی دورهها، قیمت مسکن پایینتر و در دورههای دیگر، بالاتر از این سطح قرار داشته است. بااینوجود، بهطور میانگین معمولاً قیمت در بازار مسکن شهر تهران به میانگین قیمت دلاری رسیده است.
بر اساس این دیدگاه، با فرض میانگین قیمت حدود ۹۲ هزار تومانی دلار در اسفندماه سال گذشته، میانگین قیمت مسکن شهر تهران در محدوده ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان قرار داشته است.
بنابراین، هر دو ملاک تورم و قیمت دلار نتایج نسبتاً یکسانی از تخمین قیمت مسکن شهر تهران را نشان میدهند و به نظر میرسد میانگین قیمت مسکن شهر تهران در پایان سال گذشته در محدوده ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان قرار داشته است. به همین دلیل، قیمت مسکن شهر تهران در سال گذشته حدود ۳۵ تا ۴۵ درصد افزایش را تجربه کرده است.
۲۱۷
دیدگاهتان را بنویسید