به گزارش اکوایران، اواسط هفته پیش رو بود که فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در توییتی اعلام کرد که پایتخت، چهارشنبه -یکم مردادماه- تعطیل است. او در توییت خود تاکید کرد، با تصمیم هیئت دولت و در پی تداوم گرمای شدید و ضرورت صرفه‌جویی در مصرف آب و برق، روز چهارشنبه اول مردادماه ۱۴۰۴ در استان تهران تعطیل اعلام شد. بعد از تهران، خبرهایی درباره تعطیلی در سایر استان‌ها هم منتشر شد. مرکزی، گلستان، کرمانشاه، قزوین، فارس، خراسان رضوی، گیلان و خراسان جنوبی و برخی از استان‌های جنوبی کشور از جمله شهرهایی بودند که با تاکید بر مدیریت مصرف انرژی تعطیل شدند.

در برخی از شبکه‌های مجازی هم‌زمان با انتشار خبر تعطیلی شایعات دیگری به غیر از مدیریت مصرف انرژی عنوان شد. این درحالی است که بهار و ابتدای تابستان سال جاری  آمارهایی از شاخص‌های آب و برق کشور و وضعیت بحرانی سدها در خبرگزاری‌ها منتشر شده بود. خرداد ماه، «فیروز قاسم زاده»، مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور با اشاره به کاهش نگران‌کننده بارندگی‌ها و کاهش شدید ورودی آب به سدها به خبرگزاری «ایرنا»  گفته بود: «از ابتدای سال آبی تاکنون میزان بارش‌ها نسبت به بلندمدت ۳۹ درصد و نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافته است و بخشی از سدهای کشور در آستانه بحران قرار گرفته‌اند.»  او تاکید کرده بود: «از اول مهرماه ۱۴۰۳ تاکنون بر اساس شبکه ایستگاهی مبنای وزارت نیرو، مجموع بارش‌های کشور فقط ۱۴۲.۵ میلی‌متر بوده که در مقایسه با میانگین بلندمدت ۳۹ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۴۰ درصد کاهش داشته است.»

اوایل تابستان امسال، هم خبرگزاری «فارس» در گزارشی نوشت: «ورودی مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی (اول مهرماه) تاکنون (۲۱ تیر) ۲۲.۴۳ میلیارد متر مکعب بوده است؛ در حالی که سال قبل تا این زمان ۳۹.۱۵ میلیارد متر مکعب بود، پس با کاهش ۴۳ درصدی همراه شده است. میزان خروجی از سدها سال قبل ۲۹.۲ میلیارد مترمکعب بود که امسال به ۲۳.۰۶ میلیارد متر مکعب رسید که ۲۱ درصد کاهش خروجی را مشاهده می‌کنیم. حجم آب موجود مخازن سدهای کشور سال قبل ۳۲.۰۱ بود که امسال ۲۳.۶۷ میلیارد متر مکعب شده و ۲۶ درصد کاهش یافته است.»

سابقه تعطیلی‌های محیط‌زیستی در کشور

فارغ از این آمارها، در ایران تجربه تعطیلی به واسطه مخاطرات محیط‌زیستی بارها تجربه شده است، نمونه بارز آن تعطیلات زمستانه به دلیل آلودگی هواست. همه ساله هم‌زمان با شدت گرفتن ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون و وارونگی دما در فصل سرد سال، برخی از شهرها مانند تهران تعطیل می‌شوند. سال ۱۴۰۱ یکی از سال‌هایی که مدارس تهرانی با بیشترین تعطیلی در سال مواجه شدند. بر اساس گزارشی که خبرگزاری «مهر» منتشر کرده بود، از ابتدای سال تحصیلی ۱۴۰۱ تا پایان دی ماه، مدارس شهر تهران فقط ۳۸ روز به صورت حضوری فعال بودند.

تعطیلی به‌دلیل گرما هم در ایران بی‌سابقه نبود، دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۲، چهارشنبه و پنجشنبه ۱۱ و ۱۲ مرداد همان سال را به‌دلیل گرمای هوا در سراسر کشور تعطیل اعلام کرد. «علی بهادری جهرمی»، سخنگوی وقت دولت، تعطیلی را پیشنهاد وزارت بهداشت عنوان کرده بود.

این تحلیل‌ها همگی تایید می‌کنند که تعطیلی در کشور و به خصوص در پایتخت به دلیل بحران‌های محیط زیستی اتفاقی کم سابقه نیست.