به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از اعتماد، امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل امریکا در گفتوگویی در تحلیلی درباره روند احتمالی مذاکرات ایران و آمریکا گفت: من همچنان معتقدم که احتمال رسیدن به توافق میان ایران و امریکا بالاست، چراکه مذاکرات از دور اول به دور دوم، سوم و چهارم کشیده شده و این نشاندهنده اراده طرفین برای رسیدن به یک نتیجه است. زمانی که مباحث فنی در کانون رایزنیها قرار میگیرد و به جزییات پرداخته میشود، خواست و اراده طرفین برای توافق به وضوح روشن است. البته باید درنظر گرفت که درک ما از توافق، با برداشتی که امریکاییها از آن دارند، تفاوتهایی دارد.
وی افزود: من نسبت به حصول توافق خوشبینم. درنهایت، هر دو طرف تا اندازهای از مواضع اولیه خود کوتاه خواهند آمد و به یک نقطه میانی خواهند رسید. اما اگر توافقی هم حاصل نشود، من معتقد به دوگانه توافق یا جنگ نیستم.به معنای دیگر اینگونه نیست که اگر توافقی به دست نیاید، قطعا گزینه درگیری نظامی جایگزین خواهد شد. حتی اگر گفتوگوها به نتیجه نرسد، به احتمال زیاد هیچیک از طرفین شکست مذاکرات را اعلام نخواهند کرد. به همین ترتیب، مذاکرات ایران و امریکا ممکن است بهصورت تدریجی ادامه یابد.
ابوالفتح در تحلیل مواضع طرفین به ویژه امریکایی ها گفت: به نظر میرسد طرفهای امریکایی تلاش میکنند از اهرم رسانه برای اعمال فشار روانی بر ایران استفاده کنند. احتمالا تحلیل ادعایی آنها این است که در ایران، انتظار برای رسیدن به توافق به دلیل فشارهای اقتصادی بالاست؛ به ویژه در شرایطی که جامعه با مشکلات معیشتی روبهرو است، از همین رو تصور میکنند ایران درنهایت چارهای جز پذیرش مطالبات امریکا نخواهد داشت. یا به دلیل همین وضعیت اقتصادی، بیم از بروز یک درگیری نظامی، ایران را به پذیرش برخی خواستههای طرف مقابل وادار میکند، به همین دلیل، چنین اظهاراتی در رسانهها مطرح میشود تا فضای داخلی ایران را تحتتاثیر قرار دهند و هیات ایرانی را وادار به عقبنشینی از مواضع خود کنند.
وی یادآور شد: در هر حال، باید منتظر ماند و دید دور بعدی رایزنیها چه زمانی برگزار خواهد شد و خروجی آن چه خواهد بود. اگر پس از دور پنجم نیز، همچنان آقای عراقچی یا سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کنند که روند مذاکرات مثبت است، گفتوگوها رو به جلو پیش میرود و شانس دستیابی به توافق وجود دارد، میتوان نتیجه گرفت که اظهارات تند و غیرسازندهای که گاه از سوی مقامات امریکایی در رسانهها مطرح میشود، پشت میز مذاکرات مطرح نشدهاند و همچنان فضای گفتوگو حفظ شده است. اما اگر پس از پایان دور بعدی، شاهد آن باشیم که مقامات ایرانی اعلام کنند دیگر نمیتوان رایزنی با امریکارا ادامه داد و رسیدن به توافق ممکن نیست، در آن صورت میتوان گفت که طرف امریکایی در عمل نیز بر مواضع سختگیرانه خود پافشاری کرده و طرحهای ادعایی خود را به عنوان گزینههایی پشت میز مذاکره آورده است.
دیدگاهتان را بنویسید