بازار؛ گروه راه و مسکن: ماجرای خرید دو فروند هواپیمای ایرباس A۳۳۰-۲۰۰ و ورود آن به ناوگان «ایران ایر» ظاهرا تمامی ندارد. این خرید و ورود آن به ناوگان هوایی حتی خوشحالی و شعف مهرداد بذرپاش وزیر سابق راه و شهرسازی را نیز در پی داشت.
به طوریکه او در فضای مجازی با افتخار نوشته بود: ورود دو فروند هواپیمای ایرباس پهن پیکر ۳۳۰ و اضافه شدن به ناوگان هوایی شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی بر ملت بزرگ ایران مبارک. این یکی از پروژههای توسعه ناوگان هوایی کشور است که توسط شهید جمهور پیگیری و نهایی شده بود و به لطف خدا به ثمر نشست.
این دو فروند هواپیمای مسافربری پهن پیکر ایرباس ۳۳۰ با کارکرد ۱۳ سال با واسطه عمان از چین برای ایران خریداری شده بودند.
حال رئیس سابق سازمان هواپیمایی کشوری در حالی قیمت هر هواپیمای خریداری شده ایرباس A۳۳۰-۲۰۰ با دو موتور یدکی اضافه را ۵۳ میلیون دلار عنوان می کند که سخنگوی این سازمان و حتی مدیر روابط عمومی ایران ایر از قیمت آن اظهار بی اطلاعی کرده و اعلام می کنند که خرید این هواپیماها برای قبل است و حتی سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده که باید اسناد خرید «ایران ایر» استخراج شود.
حال بعد از انتشار برخی اخبار مبنی بر گران فروشی واسطه چینی برای خرید این دو فروند هواپیما کاپیتان محمدی بخش رئیس سابق سازمان هواپیمایی کشوری با تکذیب ادعای گران خریدن هواپیما با تأکید بر اینکه تمامی اقدامات برای خرید دو هواپیمای ایرباس A۳۳۰-۲۰۰ در دولت سیزدهم نهایی شده بود، گفت: در دولت چهاردهم مجدد جزئیات فنی و قیمت این هواپیماها کارشناسی و در نهایت با تصمیم نهایی دولت، هواپیما وارد کشور و روز شنبه سوم خرداد با دستور رئیس جمهور بهره برداری شد.
محمدی بخش: در راستای اجراییکردن مجوز استفاده از تهاتر نفت، خرید دو فروند هواپیمای ایرباس A۳۳۰ مدل سال ۲۰۱۲ و چهار موتور یدکی هواپیما در دستور کار قرار گرفت
کاپیتان محمدی بخش با اشاره به شرایط پیچیده خریدهای حوزه هوانوردی در دوره تحریم توضیح داد: در راستای اجراییکردن مجوز استفاده از تهاتر نفت، خرید دو فروند هواپیمای ایرباس A۳۳۰ مدل سال ۲۰۱۲ و چهار موتور یدکی هواپیما در دستور کار قرار گرفت.
او تشریح کرد: قبل از انعقاد قرارداد خرید در ارتباط با قیمت هواپیماها، پیشنهاد شد ارزیابی توسط یک شرکت مستقل انجام شود که شرکت ارزیاب نیز قیمتهایی بالاتر از عرف بازار ارائه داد که مورد پذیرش ایرانایر قرار نگرفت و در نهایت در جلسهای فروشنده با کاهش قیمت موافقت کرد و قیمت هر فروند هواپیما بههمراه دو موتور یدکی، با ۵۳ میلیون دلار تعیین و قرارداد امضا شد.
پرداخت ۱۱۶ میلیون دلار برای خرید هر فروند هواپیمای ایرباس A۳۳۰ از سوی ایران، صحت نداشته و از اساس کذب است و مبلغ هر هواپیما با دو موتور یدکی اضافه ۵۳ میلیون دلار بوده است
این مقام سابق سازمان هواپیمایی کشوری با رد ادعای مطرحشده درباره قیمت خرید اعلام کرد: عدد منتشرشده در برخی رسانهها مبنی بر پرداخت ۱۱۶ میلیون دلار برای خرید هر فروند هواپیمای ایرباس A۳۳۰ از سوی ایران، صحت نداشته و از اساس کذب است و مبلغ هر هواپیما با دو موتور یدکی اضافه ۵۳ میلیون دلار بوده است.
اما مهدی رمضانی سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری که چند روز پیش در کنفرانس مطبوعاتی خود با برخی رسانه ها داشت در پاسخ به این سوال که آیا برای خرید هواپیما از چین ۵ برابر قیمت واقعی هواپیما پول دادهایم، گفت خرید این هواپیماها برای قبل بوده است و باید اسناد خرید «هما» بیرون بیاید و ما بر اساس اسناد حرف بزنیم.
شرکت هما که این هواپیما را وارد کرده و اسنادش موجود است که واضح و روشن است؛ این مدارک باید ارائه شود و ما صرفا نمی توانیم بگوییم این مبلغ هزینه شده است
رمضانی توضیح داد: شرکت هما که این هواپیما را وارد کرده و اسنادش موجود است که واضح و روشن است؛ این مدارک باید ارائه شود و ما صرفا نمی توانیم بگوییم این مبلغ هزینه شده است.
اگر چه آنطور که شنیده می شود بعد از این کنفرانس مطبوعاتی تا حدودی از سوی مقامات ارشد وزارت راه و شهرسازی در قبال برخی پاسخ ها به خصوص در مورد ماجرای سفر فرزانه صادق مالواجرد و خانواده او به کیش مجبور به توضیحاتی شده است.
به هر سوی این اظهارات سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری در حالی مطرح می شود که «زهرا بختیاری» مدیر روابط عمومی «ایران ایر» در گفتگویی در حالیکه گفته بود چون بودجه خرید این هواپیماها و موتورهای آن با «ایران ایر» نبوده است از قیمت دو فروند هواپیمای خریداری شده بی خبر هستیم.
او با تاکید بر اینکه این دو فروند عُمر ناوگان هوایی را از ۲۶ سال به ۲۴ سال کاهش داد ادامه داد: نوسازی ناوگان هوایی بسیار مهم و حائز اهمیت است بنابراین باز هم تاکید میکنیم که ورود دو فروند هواپیما به اضافه موتور هواپیما بوده است و منتقدین خبر را کامل بخوانند.
آنچه که مشخص است این است که یا سازمان هواپیمایی کشوری و «ایران ایر» از قیمت این دو فروند هواپیمای ایرباس خبری ندارند و یا اینکه فعلا قصد ندارند در مورد قیمت آن و اسناد آن شفاف سازی کنند.
دیدگاهتان را بنویسید