به گزارش نبض بازار با یک گشت ساده در فضای مجازی و بررسی سایتهای فروش کالا، موضوعی عجیب و نگرانکننده توجه هر مخاطبی را جلب میکند؛ قیمت غیرقابل باور حبوبات، بهویژه لوبیا! بررسیها نشان میدهد که هر بسته لوبیا قرمز با قیمتی حدود یک میلیون و ۱۵۵ هزار تومان و هر بسته لوبیا چیتی با نرخ ۹۹۰ هزار تومان در بازار به فروش میرسد. این ارقام برای بسیاری از خانوادهها، بهخصوص اقشار کمدرآمد، غیرقابل تصور و دور از دسترس است.
در سالهای گذشته، خوراک لوبیا یکی از سادهترین، ارزانترین و در عین حال پرطرفدارترین غذاها میان مردم ایران بود؛ غذایی که با چند قلم ماده اولیه ساده و در دسترس مانند لوبیا، سیبزمینی، پیاز، رب و ادویه تهیه میشد و اغلب خانوادهها به راحتی آن را در برنامه غذایی خود قرار میدادند. اما حالا شرایط بهگونهای پیش رفته که حتی فکر درست کردن یک وعده خوراک لوبیا هم میتواند یک چالش مالی برای خانوادهها باشد.
برای درک بهتر موضوع، کافی است قیمت سایر مواد لازم برای تهیه این غذا را هم در نظر بگیریم. یک وعده خوراک لوبیا برای خانوادهای ۴ تا ۵ نفره، علاوه بر لوبیا، نیازمند چند عدد سیبزمینی، یک یا دو عدد پیاز، مقداری رب گوجهفرنگی و چند نوع ادویه است. با توجه به افزایش بیسابقه قیمت این اقلام نیز، هزینه نهایی تهیه چنین غذایی از آنچه تصور میشود بسیار بالاتر است. حتی اگر این غذا در سادهترین شکل خود تهیه شود، همچنان در زمره غذاهای نسبتاً گران قرار میگیرد.
این افزایش نجومی قیمتها، حبوبات را از یک ماده غذایی پرمصرف و متداول، به کالایی نسبتاً لوکس تبدیل کرده است. در گذشته، بسیاری از خانوادهها در وعدههای ناهار یا شام، یا حتی برای تغذیه فرزندان خود در مدرسه، خوراک لوبیا را انتخاب میکردند؛ اما حالا با این شرایط قیمتی، نهتنها امکان استفاده مستمر از این غذا وجود ندارد، بلکه ممکن است بهتدریج از سفره اقشار متوسط و ضعیف جامعه حذف شود.
نکته تأسفبار ماجرا اینجاست که هیچ نشانی از نظارت جدی یا کنترل قیمتها در بازار مشاهده نمیشود. حبوباتی که زمانی با قیمتهای معقول در فروشگاههای زنجیرهای و خواربارفروشیها قابل تهیه بودند، حالا در فروشگاههای اینترنتی با برچسب قیمتی نجومی عرضه میشوند و کسی پاسخگو نیست.
بهنظر میرسد در کنار مشکلات اقتصادی گستردهای که در کشور وجود دارد، گرانی کالاهای اساسی مثل حبوبات و خروج تدریجی آنها از سبد غذایی مردم، زنگ خطر دیگری است که باید توسط مسئولان جدی گرفته شود. چرا که با ادامه این روند، نهتنها سلامت تغذیهای جامعه به خطر میافتد، بلکه شکاف طبقاتی در مصرف مواد غذایی نیز هر روز عمیقتر خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید