به گزارش نبض بازار بر اساس ابلاغیه فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی، اختیارات مندرج در تبصره ۲ مواد ۱۱۷ و ۱۲۳ آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، با رعایت مفاد اعلامشده و از طریق استانداران، در استانها اجرایی خواهد شد.
طبق مصوبه شورای بررسی و تأیید مبانی قیمتگذاری، قیمت پایه ساخت در گروه ساختمانی “الف” (ساختمانهای یک و ۲ طبقه) به ازای هر مترمربع ۹۱۰۲۳۵۰۰ ریال (۹ میلیون و ۱۰۲ هزار و ۳۵۰ تومان) تعیین شده است. همچنین، هیئت چهارنفره در استانها و هیأت پنجنفره در استان تهران میتوانند این قیمت را تا سقف ۱۰ درصد افزایش دهند.
درصد حقالزحمه خدمات مهندسی رشتههای معماری، عمران، تاسیسات مکانیکی و برقی نیز مطابق جدول شماره ۱۱ پیوست مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و بخشنامه شماره ۴۰۰ / ۱۱۳۰۱۲ مورخ ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ ملاک عمل قرار خواهد گرفت.
برای سایر گروههای ساختمانی، هزینه ساخت هر مترمربع با رعایت سقف مشخصشده در ابلاغیه شماره ۴۰۰ / ۲۴۲۸۰ مورخ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط هیأتهای مربوطه در استانها تعیین میشود.
همچنین، تعرفه خدمات مهندسی سایر رشتههای هفتگانه مانند ترافیک، شهرسازی، نقشهبرداری، تفکیک آپارتمان، اجرای لولهکشی گاز و دیگر موارد، بر اساس هزینه ساخت و با تصمیم هیأتهای تعیینشده اعمال خواهد شد.
در پروژههای مشمول قانون نظام مهندسی در حوزههای کشاورزی، شهرکهای صنعتی، گردشگری و سایر خدمات حرفهای، تعرفهها با پیشنهاد سازمان استان و تأیید هیأتهای چهارنفره یا ۵ نفره تصویب میشود.
حتی پروژههای نهضت ملی مسکن که قرار بود راهکاری برای خانهدار شدن اقشار متوسط و کمدرآمد باشد، اکنون به دلیل افزایش بیرویه هزینههای ساخت و تأخیر در پرداخت وامها، با بحرانی جدی مواجه شده است. به گفته سعادتنژاد، عضو هیئتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران، تسهیلات کنونی دیگر پاسخگوی شرایط بازار نیست و حتی ساخت واحدهایی با کیفیت مسکن مهر نیز متری ۲۵ میلیون تومان هزینه دارد.
قراردادهای غیرواقعی و پیشبینینشده
وی با انتقاد از قیمتهای اولیه قراردادهای ساخت، گفت: بسیاری از این قراردادها در شرایط ثبات نسبی نرخ ارز و بر مبنای قیمتهایی بین ۲.۲ تا ۸.۲ میلیون تومان برای هر مترمربع بسته شد. اما در واقع، هزینههای مهمی مانند آسانسور، شیرآلات، محوطهسازی، انشعابات، جواز و مالیات در این محاسبات لحاظ نشده بود.
توقف پروژهها و هزینههای پنهان
به گفته سعادتنژاد، تزریق منابع دولتی و آوردههای مردمی نیز بسیار کند پیش رفته و همین موضوع باعث شده بسیاری از ساختمانها نیمهکاره باقی بمانند. او تأکید کرد که با شرایط فعلی، ساخت یک واحد ۱۰۰ متری حتی بدون احتساب هزینههای انشعاب، حداقل به ۲.۵ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد.
وام ۸۰۰ میلیونی هم کافی نیست
وی با اشاره به اینکه وامهای ۵۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومانی فعلی دیگر پاسخگوی هزینههای ساخت نیستند، گفت: در شرایط فعلی تورمی، بدون حداقل ۲.۵ میلیارد تومان سرمایه، دستیابی به خانه ممکن نیست. به همین دلیل، لازم است افزایش میزان تسهیلات ساخت بهطور جدی در دستور کار دولت قرار گیرد.
بانکها در معرض زیان، مردم در انتظار سرپناه
سعادتنژاد هشدار داد که بسیاری از مردم با امید خانهدار شدن، تمام داراییهای خود را وارد این پروژهها کردهاند و در شرایطی که روند ساخت متوقف شده، قسطهای بانکی نیز پرداخت نمیشود و این وضعیت منجر به ناترازی منابع بانکها شده است.
در نهایت، تفاهمنامه موجود بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی برای پروژههای حمایتی، به استثنای پروژههای خودمالک خارج از بافت فرسوده، همچنان معتبر و اجرایی است.
این در حالی است که اواخر سال قبل شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان در جلسه فوقالعاده بر اساس برآوردهها اعلام کرد: هزینه واقعی ساخت و ساز گروه ساختمانی الف در دامنه هرمترمربع ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و در گروه د (ساختمانهای مرتفع) تا ۲۴ میلیون تومان تعیین میشود.
سال ۱۴۰۲ رئیس وقت سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور هزینه ساخت گروههای ساختمانی را به شرح زیر ابلاغ کرده بود؛
گروه ساختمانی الف ۱ و ۲ طبقه هر مترمربع ۵.۳ میلیون تومان (افزایش ۴۷ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱)، ۳ تا ۵ طبقه ۶.۲ میلیون تومان (افزایش ۴۷.۶ درصدی)، ۶ و ۷ طبقه ۷.۱ میلیون تومان (افزایش ۴۷.۹ درصدی)، ۸ تا ۱۰ طبقه ۸ میلیون تومان (افزایش ۴۸.۱ درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۱)، ۱۱ و ۱۲ طبقه ۸.۹ میلیون تومان (رشد ۴۸.۳ درصدی)، ۱۳ تا ۱۵ طبقه ۹.۸ میلیون تومان (۴۸.۴ درصدر افزایش در مقایسه با سال ۱۴۰۱) و ۱۶ طبقه و بالاتر ۱۰ میلیون تومان (افزایش ۳۸.۸ درصدی).
دیدگاهتان را بنویسید