به گزارش خبرنگار مهر، تولید آثار ملی میهنی همواره به عنوان یکی از دغدغه های مورد توجه هنرمندان عرصه موسیقی کشورمان مطرح بوده و چه قبل از پیروزی انقلاب و چه پس از آن دربرگیرنده تولید و انتشار محصولاتی است که اغلب آنها هم به لحاظ کیفیت و هم اثرگذاری در ردیف آثار پرمخاطب آن خواننده یا گروه اجرایی قرار گرفته اند و فضا را به سمتی برده اند که حتی همین آثار تبدیل به مهم ترین مولفه شناسایی سبک و سیاق هنرمند مورد نظر شده اند.
مسیری که در گونههای مختلف موسیقی کشورمان طی سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مشتمل بر تولید آثار زیادی بوده که بسیاری از آنها حتی با وجود سال های زیادی که از تولیدشان می گذرد، میتوانند در بزنگاه هایی که مردم نیازمند شنیدن چنین آثاری هستند، پیش روی مخاطبان قرار گرفته و به سهم خود نقش موثری در ارتقا روحیه مردم داشته باشند. هریک از این محصولات به فراخور زمانی که برای ایجاد حس وطن دوستی و وحدت تولید شدند دربرگیرنده ویژگی هایی هستند که فارغ از سفارشی بودن یا نبودنشان میتوانند جزو فهرست بهترین موسیقیهای یک خواننده قرار گیرند.
آنچه میخوانید دومین شماره از سلسله گزارشهای گروه هنر خبرگزاری مهر در حوزه معرفی آثار ملی میهنی طی سال های اخیر است که در بزنگاه های تاریخی مختلف پیش روی شنوندگان قرار گرفته و در این روزها که حس وطن پرستی و اتحاد بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده است، می تواند زنده نگهدارنده حال و هوای میهن پرستانهای باشد که در این روزهای حساس باید آن را تقویت کرد.
تک آهنگ «ای ایران»؛ تورج نگهبان، محمد سریر و محمد نوری
از جمله آثار ماندگاری که نه به عنوان یک اثر ملی میهنی پرمخاطب بلکه به عنوان یکی از آثار جاودان موسیقی مورد توجه مخاطبان قرار گرفته، قطعه «ای ایران» با ترانه ای از تورج نگهبان، آهنگسازی محمد سریر و خوانندگی محمد نوری است که به سال ۱۳۶۰ در آلبوم «دلاویزترین» این خواننده مطرح و پیشگام پیش روی مخاطبان قرار گرفت و با حس و حال حماسی ترانه، آهنگسازی سنجیده و خوانندگی قدرتمند یک صدای خاص و متفاوت توانست تبدیل به یکی از مهمترین آثار ملی موسیقی کشورمان شود.
مسیری که طی جنگ ۱۲ روزه و حتی بعد از آن به واسطه اجرای یک نوحه از محمود کریمی در محضر مقام معظم رهبری که به کریمی فرمودند: «ای ایران بخوان» مورد توجه بیشتری قرار گرفت و فضایی را فراهم ساخت که این ملودی دوباره در ذهن شنیداری مخاطبان جان تازه ای بگیرد. فرآیندی که چندی پیش با انتشار ویدئویی از محمد سریر هنگام نوازندگی این قطعه نیز حال و هوای متفاوتی را برای این قطعه به وجود آورد.
برای شنیدن قطعه «ای ایران» به آهنگسازی محمد سریر و خوانندگی محمد نوری اینجا را ببینید.
تک آهنگ «ایران جوان»؛ قطعهای که با صدای شهرام ناظری جان تازهای گرفت
یکی دیگر از کارهای مهمی که طی دهه های گذشته توانست مورد استقبال مخاطبان قرار بگیرد، قطعهای به نام «ایران جوان» یا «وطنم» با شعری از بیژن ترقی است که قدمت ساخت ملودی آن به سال هایی باز می گردد که ناصرالدین شاه قاجار پیش از نخستین سفرش به اروپا در سال ۱۸۷۳ میلادی (برابر ۱۲۵۲ هجری شمسی و ۱۲۹۰ هجری قمری) دستور ساخت مارشی را به آلفرد لومر استاد فرانسوی موسیقی دارالفنون میدهد که در دیدارهای رسمی در کنار سرودهای ملی دیگر کشورها نواخته شود.
در سال ۱۳۸۴ هجری شمسی بیژن ترقی روی اجرای جدید این قطعه که توسط سیاوش بیضایی ساخته شده بود، شعری سرود که بعدها توسط هنرمندانی چون شهرام ناظری و همراهی ارکستر، اجرا و تبدیل به یکی از مهم ترین آثار ملی میهنی شد.
برای شنیدن قطعه «ایران جوان» با صدای شهرام ناظری اینجا را ببینید.
تیتراژ «معمای شاه»؛ هدیه موسیقایی سالار به ایران عزیز
سالار عقیلی از جمله هنرمندانی است که طی سال های گذشته آهنگ های متعددی را در حوزه های ملی میهنی تولید کرده که از آن جمله می توان به موسیقی تیتراژ سریال «معمای شاه» اشاره کرد.
همان گونه که پیش تر نیز توضیح داده شده بود یکی از مؤلفههای مهمی که درباره سریال «معمای شاه» به شدت مورد توجه مخاطبان قرار گرفت، موسیقی متن اثر، به ویژه موسیقی تیتراژ آن بود که به واسطه حضور یک شاعر و ترانه سرای صاحب اندیشه چون مرحوم افشین یداللهی و البته سایر مؤلفههای دیگر از جمله بابک زرین به عنوان آهنگساز و سالار عقیلی به عنوان خواننده اثری را پیش روی مخاطب قرار داد که هم دربرگیرنده مؤلفههای رسانهای مناسب برای معرفی یک سریال تاریخی و هم دربرگیرنده مؤلفههای ملی میهنی بود که حتی بدون در نظر گرفتن محتوای تاریخی سریال «معمای شاه» هم میتوانستیم، آن را مورد ارزیابی قرار داده و حتی به عنوان یک تک آهنگ مستقل نام ببریم.
شرایطی که اکنون موسیقی تیتراژ سریال را تقریباً از کلیت تصویری آن جدا و ترانهای را به مردم معرفی کرده که شاید برخیها ندانند این موسیقی همان ترانه درج شده در تیتراژ «معمای شاه» باشد.
برای شنیدن موسیقی تیتراژ سریال «معمای شاه» به خوانندگی سالار عقیلی اینجا را ببینید.
قطعه «به نام ایران»؛ عاشقانه ای از رضا صادقی برای وطن
رضا صادقی از جمله خوانندگانی که طی سال های اخیر حضور مستمری در عرصه موسیقی داشته و در بزنگاه های مختلف تاریخ کشورمان نیز تلاش کرده آثاری را در حوزه های مناسبتی، موضوعی و ملی پیش روی مخاطبان قرار دهد در همین راستا وی چندی پیش بود که قطعه «به نام ایران» را منتشر کرد.
در این قطعه موسیقایی که در حال و هوایی عاشقانه همچون سبک و سیاق آثار رضا صادقی برای مخاطبان تولید شده، محمد کاظمی ترانه سرا، بهنام کریمی مدیر هنری و آهنگساز و امیرحسین اکبرشاهی تنظیم کننده گروه اجرایی را تشکیل می دهند.
برای شنیدن قطعه «به نام ایران» به خوانندگی رضا صادقی اینجا را ببینید.
دیدگاهتان را بنویسید