اقتصادآنلاین-فرزاد حسنزاده؛ سال ۱۴۰۳ برای اقتصاد ایران، بهویژه بازار سرمایه، سالی سخت و نفسگیر بود. از مشکلات ساختاری اقتصاد ایران گرفته تا تحریمهای اقتصادی و وجود ریسکهای سیاسی، همگی باعث شدند انتظارات تورمی افزایش شدیدی پیدا کند و مردم بهسمت سرمایهگذاری در بازارهای موازی مانند دلار و طلا روی بیاورند.
تکرار افت و بازدهی پایین بازار سرمایه در فروردینماه ۱۴۰۴ نیز پیشبینی میشد، اما بهمحض اعلام خبر مذاکره ایران و آمریکا، شاهد جهش بزرگ تمامی نماگرهای بازار سرمایه، بهویژه شاخصکل بودیم. همزمان با جهش بازار سرمایه در فروردینماه، شاهد افت و ریزش شدید قیمتها در بازارهای موازی مانند دلار و طلا بودیم. این مسئله نشان میداد که با کاهش ریسکهای سیاسی، از انتظارات تورمی مردم بهشدت کاسته شده است.
با توجه به کاهش قیمت دلار آزاد و رشد شاخصکل بورس و افزایش ارزش ریالی بازار سرمایه در فروردین امسال، شاهد افزایش شدید ارزش دلاری بازار سهام در مقایسه با اسفند ۱۴۰۳ بودیم. همانطور که گفته شد، دلیل اصلی این رشد، آغاز مذاکرات سیاسی میان ایران و آمریکا در فروردینماه و کاهش ریسکهای سیاسی بود که موجب رشد بازار سرمایه و ریزش قیمتها در بازارهای موازی شد.
نمودار زیر، ارزش دلاری بازار سرمایه در ماههای اخیر را نشان میدهد.
اگر به نمودار دقت کنیم، متوجه خواهیم شد که در ماههای بهمن و اسفند ۱۴۰۳، با افزایش شدید ریسکهای سیاسی، ارزش دلاری بازار سهام به دلیل بالا رفتن قیمت دلار در بازار آزاد (در نتیجه انتظارات تورمی)، بهشدت کاهش یافت.
در فروردینماه، ارزش ریالی بازار سرمایه نیز رشد قابلتوجهی را تجربه کرد و منجر به رشد دلاری این بازار شد.
بهطور خلاصه، باید گفت تنها با از بین رفتن ریسکهای سیاسی و آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در فروردینماه ۱۴۰۴، شرایط به نفع بازار سرمایه تغییر کرد. همزمان با کاهش قیمت دلار آزاد و طلا در بازارهای موازی، بازار سهام روندی صعودی به خود گرفت و شاخصکل بورس نیز با رشد ۱۳.۵ درصدی در فروردینماه امسال، بیشترین بازدهی را در بین بازارهای مالی ثبت کرد.
دیدگاهتان را بنویسید